Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.534.397

Nesplácení dluhu z důvodu úrazu a návštěva inkasního inspektora v nemovitosti dlužníka

Odesláno: 
Otevřeno 1713 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
snoubenec si půjčil u společnosti 15 000 Kč. Týden nato vypadl z lodi a stal se mu rozsáhlý úraz.
V Německu byl hospitalizován a jelikož měl jiné příjmy a já vydělávala jen jako pokladní 12.000 Kč po půl roce jsme se dostali do mínusu.
Teď po něm chtějí 24 000 Kč a vyhrožují že nám vletí do bytu. Posíláme aspoň 500 korun měsíčně abychom se vyhnuli exekuci. Přítel má v květnu 2018 zase nastoupit a to bychom v červnu zaplatili celou částku. Mám strach že nám vezmou i to málo co máme.
Také nám vyhrožují že pošlou inkasního inspektora, může nám vniknout do bytu i bez soudu. I když platíme aspoň to co můžu 500 Kč měsíčně. Mnohokrát děkuji a omlouvám se že jsem otravovala ale nevím si rady.

S pzdravem Marie
 
Dobrý den, z Vašeho dotazu jsme vyrozuměla, že splácíte spolu s přítelem dluh, který si přítel vzal u nebankovní společnosti a že jste sice s platbou pozadu, ale částečně splácíte a máte za to, že přítel dosud není v exekuci. K Vaší největší obavě: nikdo není oprávněn vstupovat bez Vašeho dovolení do Vašeho bytu s výjimkou zákonného dovolení pro osoby vykonávající veřejnou moc, což je například exekutor (nebo policista), vždy však musí být vstup těchto osob maximálně šetrný. Exekutor smí vstoupit do bytu povinné osoby jen na základě vědomí soudu o exekuci, kterou exekutor provádí pouze na základě návrhu oprávněného, jenž musí disponovat tzv. exekučním titulem (např. rozsudek soudu o povinnosti zaplatit dluh). Zabavovat smí exekutor jen některé věci, což opět stanovuje zákon.
Žádný inkasní inspektor k Vám bez Vašeho souhlasu vstoupit nesmí a už vůbec Vám nesmí cokoliv zabavovat; pokud Vám tímto někdo vyhrožuje, nekomunikujte s ním, případně mu řekněte, že na něj podáte trestní oznámení, pokud Vám nepřestane vyhrožovat. Současně Vám doporučuji spojit se telefonicky s danou nebankovní společností a vyjasnit si, zda Vaše současné splácení postačuje nebo zda proti Vašemu příteli nechtějí již podat žalobu k soudu, či zda tak již neučinili, neboť tyto kroky vždy zdražují splácený dluh; samozřejmě by bylo nejlepší se s nimi dohodnout, zda a kdy dluh doplatíte celý, jak sama uvádíte.