Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.535.026

Nájem vymáhaný exekučně - nájemník byt opustil bez řádného ukončení nájemní smlouvy

Odesláno: 
Otevřeno 549 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
prohrála jsem soudní spor ohledně nájmu bytu. V předmětném bytě jsem již nebydlela a výpověď zaslala poštou, nicméně mi bylo započítáno nájemné i za dobu, kdy jsem v předmětném bytě nebydlela. Měla jsem trvalý pobyt jinde a nájemné řádně v termínu hrazeno.
Byt byl plesnivý a mokrý (plus prasklo nad námi potrubí a vytopilo byt a město to nikterak neřešilo). Dceři se rozjelo astma a byli jsme proto nuceni hledat jiné bydlení.
Nyní mi přišel exekuční výměr na 350.000 Kč vč. úroků z prodlení. Neměla jsem na právníka soudní spor jsem prohrála (tehdy jsem jim opravdu dlužila několik nájmů - cca 40 000 Kč), nicméně do bytu jsem investovala nemalou částku (nové podlahy, štuky, odstranění závad).
Mám nárok alespoň na prominutí úroků z prodlení? Kauza se táhne od roku 2014 a za tu dobu je pro mě ta částka skutečně likvidační. Už tehdy jsem spadla do hmotné nouze a od té doby jsem splatila již 7 exekucí jiných.
Odvolat se již nemohu a doufám, že mám naději, že když se s městem pokusím dohodnout jinak, tak půjde exekuce zastavit. Obávám se, že jako státní instituce ovšem nic dělat nemohou. Prosím mám nějakou naději, když má vše již exekutor a na radnici se změnilo složení s víc lidským přístupem?
Jsem samoživitelka a od roku 2010 nemám ani alimenty, neb bývalý utekl do zahraničí, kde ho nevydají a hledaný je jen na území ČR.
 
Dobrý den, žádat o prominutí příslušenství dluhu či jeho části můžete žádat oprávněného, např. pro rozpor s dobrými mravy. Je otázka, zda oprávněný (město) na jakoukoliv dohodu o snížení dluhu bude ochotný přistoupit, v každém případě doporučuji nebát se a pokusit se o dohodu jednáním s protistranou, která by Vám mohla vyjít vstříc alespoň v případě poplatků z prodlení. Samozřejmě můžete argumentovat tím, že jste do bytu investovala nemalé prostředky. Za daných okolností tak mohu jen doporučit se ohledně vyjednávání s věřitelem obrátit na právní pomoc některého právníka z řad advokátů (http://www.advokatikomora.cz), přičemž Advokátní komora Vám může za určitých okolností na základě Vaší odůvodněné žádosti určit advokátní pomoc za menší či dokonce žádný poplatek. Další informace na http://www.cak.cz.