Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.526.904

Předčasné splacení insolvence dárcem darovací smlouvou dříve než za 5 let splácení

Odesláno: 
Otevřeno 1843 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
Insolvence - moje dobrá přítelkyně je v insolvenci a já bych jí chtěla finančně pomoci. Vím že existuje darovací smlouva buď na jednotnou částku, či na splátky po měsíci kdy je možné druhé osobě takto pomoci.
Chtěla jsem se zeptat zda by soud či insolvenční správce zjišťoval odkud peníze mám já, či ne. A zda může celkovou částku kterou má určenou splatit dříve než za 5 let, pokud by splatila celých 100%.
Děkuji moc za odpověď
 
Dobrý den,

insolvenční soud je oprávněn zkoumat, zda dárce je vůbec schopen darovací smlouvu plnit a může tak chtít zároveň doložit, jaké jsou majetkové poměry dárce.

Ohledně předčasného splacení dluhů toto možné je. V případě, že dlužnice uhradí 100 % zjištěných pohledávek, insolvenční řízení je soudem ukončeno pro jeho splnění.
 
Děkuji moc za odpověď, ještě bych se ráda zeptala zda když bych si vzala půjčku. Zda mohu peníze darovat i z těchto peněz či to nelze. Když bych uvedla příklad že částka úvěru by byla 100000kc a nějakou část bych kamarádce dala. To lze? Či by se i tak musela podepsat darovací smlouva.
Děkuji moc
 
Dobrý den,

pokud takové „darované“ finanční prostředky jednorázově poukážete na bankovní účet majetkové podstaty (k rukám insolvenčního správce), insolvenční správce je bude považovat za mimořádný příjem a žádné darovací smlouvy nebude třeba, jelikož darovací smlouva jako taková nemusí být písemná.
Písemná musí být pouze darovací smlouva pro účely splnění předpokladů oddlužení (tedy tzv. darovací smlouva do 30 %).