Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.447.350

Dědictví jako mimořádný příjem během splácení insolvence splátkami, formou splátkového kalendáře

Odesláno: 
Otevřeno 674 x
1 odpověď
 
Dobrý den, podle §412/1/b insolvenčního zákona je nutné mimořádné příjmy, jako je dědictví, vydat ke zpeněžení "pouze" během splácení splátkového kalendáře. Jaké datum je prosím stěžejní při rozhodnutí o tom, že splácející dědic nabyl dědictví? Je to datum úmrtí osoby, po které se dědí, nebo datum uzavření dědické dohody? Nebo je to posuzováno jinak pro účely oddlužení? Napadá mě i situace, kdy dojde k úmrtí osoby, po které se dědí, během období splácení dědice formou splátkového kalendáře, ale k uzavření dědické dohody dojde až po tomto období - jak by se to v tomto případě řešilo? Děkuji předem za odpověď.
 
Dobrý den,

dědic nabývá dědictví (vstupuje do práv a povinností zůstavitele) ke dni úmrtí zůstavitele, tedy pro nabytí dědictví je stěžejní právě toto datum.

Mám za to, že pokud nebude dědické řízení uzavřeno, není možné ukončit ani insolvenční řízení, resp. bude ukončeno pouze v části provádění srážek ze mzdy / jiného příjmu, jelikož tyto mohou být prováděny právě po dobu 60 měsíců trvání splátkového kalendáře.