Počet stránek ve webu: 43.133


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.495.546

Insolvence a zrušení smlouvy o důchodu od babičky, dědečka, prarodiče

Odesláno: 
Otevřeno 1775 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
06/2014 mi bylo povolena insolvence na základě smlouvy o důchodu s babičkou. Tehdy jsem nedosáhla na minimální nezabavitelnou částku, proto ta smlouva o důchodu. Jenže mezitím mi několikrát zvedli plat. Minimální částka kterou mám platit měsíčně je 4900Kč. Srážky z platu mám teď cca. 7000Kč plus ještě posílá babička 4500Kč na smlouvu o důchodu. Je nějaká šance, že by jsme mohli zrušit smlouvu o důchodu a jak mám postupovat? Děkuji za odpověď.
 
Dobrý den,

domnívám se, že zrušení darovací smlouvy možné je a nemůže to jít k Vaší tíži, jelikož dlužníci budou i tak uspokojeni více než kolik bylo předpokládáno při schválení Vašeho oddlužení.

Darovací smlouva je závazek uzavřený mezi Vámi a Vaší babičkou, přičemž babička je oprávněna od darovací smlouvy i odstoupit (např. z důvodu, že již není schopna dále dar dále poskytovat – zdravotní náklady aj.), když insolvenční zákon předpokládá, že oddlužení má být plněno primárně z Vašich příjmů získaných vykonáváním pracovní či jiné obdobné výdělečné činnosti, ne pouze dary třetích osob.

Babiččino písemné odstoupení od darovací smlouvy musí být doručena insolvenčnímu správci i insolvenčnímu soudu.