Počet stránek ve webu: 43.147


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.510.102

Neplacení nájemnu, nájemného podnájemníkem v exekuci a konfirmační dopis o doplacení nájmu ostatními podnájemníky, podnájemci

Odesláno: 
Otevřeno 514 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
v květnu 2017 jsem na sebe podepsala smlouvu o nájmu nebytové jednotky (která však jako byt funguje). Vynutila jsem si dodatek ke smlouvě, kdy se podepsali i další 4 nájemnici.
01/2018 přišel konfirmační dopis od pronajímatele skrz audit, kde byla nezaplacena částka 21.000 Kč. Při řešení jsme zjistili že jeden nájemník dosud nezaplatil ani jeden nájem, je na něj uvalena exekuce a trestní stíhání. Pronajímatel nám nyní hrozí, že dlužný nájem musíme zaplatit my ostatní. Jsme všichni studenti a na životní náklady si vyděláváme brigádami, proto nejsme ani schopni za něj dluh zaplatit ani to platit nechceme.
Je možné se proti výrokům pronajímatele bránit a je šance když je na danou osobu exekuce v částce cca 200.000 Kč a nájem vymáhat?
Ještě bych chtěla podotknout ze podle nějakého zákoníku má pronajimatel právo nájemce vyhodit po 3 nezaplacených měsících, což nechápu ze na to nepřišli dřív.
Předem děkuji za odpověď
 
Dobrý den, neznám dotčené nájemní smlouvy, avšak obecně lze říci, že hrazení dluhu za jinou osobou je možné na základě právního jednání hradící osoby, případně na základě zákona. Pokud jste se tak smluvně nezavázali či neprojevili takovou vůli jednostranným právním jednáním, neměl by po Vás pronajímatel dlužné nájemné požadovat. Dlužné nájemné může vymáhat pronajímatel, a to v nalézacím a následně exekučním řízení. Pokračovat v nájemním vztahu s neplatícím nájemníkem i po třech měsících pronajímatel může, avšak o to vyšší částku nyní po něm bude muset požadovat k úhradě.