Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.541.640

Exekuce manžela dluhy před svatbou a nemovitost ve vlastnictví manželky před uzavřením manželství

Odesláno: 
Otevřeno 850 x
3 odpovědi
 
Dobrý den paní, pane
jsem 06/2017-01/2018 vdaná, vlastním byt, který jsem nabyla po rozvodu z prvního manželství. Vzala jsem si muže, který
má z dřívějších let pohledávky, exekuce. Manžel je nyní na
ÚP a já také.
Pokud byl manžel zaměstnán, řádně pohledávky splácel. Nyní nemá z čeho. Exekutor mi zablokoval účet, nemám zde ale žádné finance. Má exekutor právo na zástavu mého bytu?
Děkuji moc za radu.
Jak případně postupovat.
 
Dobrý den paní Mikulcová, pokud jste nabyla nemovitost-byt před vstupem do manželství, je Vaším výlučným majetkem, který nelze v exekucích vedených proti Vašemu manželovi postihnout. Pokud by se tak přeci jen stalo, můžete se bránit z uvedených důvodů návrhem na částečné zastavení exekuce prodejem dotčené nemovitosti.
 
Dobrý den,
jelikož stále hloubám nad Vaší odpovědí a nemohu
pochopit, že v první větě nelze můj byt, který je mým
výlučným majetkem před nabytím současného manželství postihnout exekucí, ale v další větě uvádíte. že pokud by se tak stalo??? Jak tomu mám rozumět, když to nelze, a mohu se pak bránit leda tím, že dám návrh na částečné pozastavení exekuce-prodej mého bytu -já ho prodám a zaplatím tím jako exekuci a budu bez bytu? takže v konečné fázi o byt tak či tak přijdu?? , Jarmila
 
Dobrý den, nemusíte se obávat, o byt jako Váš výlučný majetek exekuci vedené proti Vašemu manželovi nepřijdete. Případnou eventualitu postižení Vašeho majetku jsem uvedla proto, že v minulosti byla u některých exekutorů praxe postihovat i takový majetek a následně nechat manžela povinného, aby se (oprávněně) bránil. Protože to však bývalo spojeno i se stížnostmi na postup exekutorů na Ministerstvo spravedlnosti či žádostmi o náhradu újmy, od této „praxe“ již je spíše upuštěno. Přesto jsem však na tuto eventualitu z opatrnosti upozornila.