Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.444.610

Splacení 30% insolvence a snížení splátek - je možné požádat?

Odesláno: 
Otevřeno 801 x
1 odpověď
 
Dobrý den, v roce 2014 jsme šli s manželem do společného oddlužení manželů s celkovou částkou 800 000 Kč dluhu, jelikož jsme neměli takový výdělek, tak nám dcera šla dělat dárce. Částka daru byla vypočítána na 5400 Kč, aby jsme splnili 30% splátek dluhu. po třech měsících nám byla odpuštěna částka 300 000. Částka daru při tom nebyla snížena. V tuto chvíli máme splaceno 30%. Můj dotaz zní jestli se dá odstoupit od darovací smlouvy a vyřídit novou darovací smlouvu s menší částkou, samozřejmě by dárce zůstal stejný. Děkuji za odpověď.
 
Dobrý den,

darovací smlouva je závazek uzavřený mezi Vámi a Vaší dcerou, přičemž dcera je oprávněna od darovací smlouvy i odstoupit (např. z důvodu, že již není schopna dále dar ve výši 5 400, - Kč poskytovat), když insolvenční zákon předpokládá, že oddlužení má být plněno primárně z Vašich příjmů získaných vykonáváním pracovní či jiné obdobné výdělečné činnosti, ne pouze dary třetích osob.

Dceřino písemné odstoupení od darovací smlouvy, příp. dohoda o změně obsahu darovací smlouvy (kterou se výše daru sníží např. na částku 3 000, - Kč), musí být doručena insolvenčnímu správci i insolvenčnímu soudu.

Pokud však nemáte s manželem srážky ze mzdy ve výrazně vyšší částce, než tomu bylo na začátku insolvenčního řízení, nedoporučuji darovanou částku snižovat více než o polovinu.