Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.521.028

Insolvence 2018 - nové podmínky schválení a průběhu insolvence, oddlužení, osobního bankrotu

Odesláno: 
Otevřeno 2133 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
potřebuji se s Vámi poradit o nových podmínkách vstupu do insolvence. Slyšela a četla jsem, že od tohoto roku se ruší 30% hranice pro oddlužení, takže se do insolvence dostane v podstatě každý a bude platit po dobu 7 let. Nicméně nikde není uvedena vůbec žádná, ani minimální částka, kterou bude muset dlužník měsíčně hradit. To žádná není? Dostala jsem se, bohužel, do takové situace, za kterou si nadávám. Navíc jsem v 7 měsíci těhotenství. Žiji s partnerem. Potřebuji se zbavit dluhů, které jsem si nadělala vlastní blbostí, když jsem se pokoušela podnikat. Mám dluhy hlavně na SP a ZP. A potřebuji je již nějak řešit. Mohu vstoupit do insolvence i v případě, že budu na rodičovské dovolené? Chci zastavit nárůst dluhů a postupně se toho zbavit a žít jako normální člověk, hlavně kvůli tomu dítěti.
Můžete mi, prosím, poradit?
Mockrát předem děkuji za odpověď.
 
Dobrý den,
v roce 2018 se žádné podmínky pro schválení oddlužení nemění.
Naposledy došlo ke změnám podmínek a průběhu insolvence a to v roce 2017 (konkrétně v červenci). Změny jsou zachycené v našem článku zde:
https://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/oddluzeni.html
Patrně jste pouze zaznamenala pouze zprávu v médiích o tom, že odstupující vláda schválila vládní návrh novely insolvenčního zákona, který by hranici 30 % prolomil.
Tento návrh novely však musí projít celým legislativním procesem, což (pokud vůbec) je otázka minimálně roku, přičemž názory odborné veřejnosti na tento návrh nejsou kladné, tedy se nedá čekat, že její schvalování bude snadné (ba vůbec možné).
Tedy i nadále je třeba splnit podmínku úhrady alespoň 30 % pohledávek nezajištěných věřitelů. S ohledem na obvyklou výši rodičovského příspěvku ve výši 7 600, - Kč není z takového příspěvku možnost s ohledem vždy na minimálně jednu vyživovanou osobu (dítě) provádět ve prospěch insolvenčního řízení žádné srážky. Příjmy byste musela zajistit jinak (typicky darovací smlouvou či smlouvou o důchodu).