Počet stránek ve webu: 43.147


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.518.543

Vliv placení nájmu na oddlužení, insolvenci, osobní bankrot

Odesláno: 
Otevřeno 1229 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
uvažuji o o podání návrhu na oddlužení. Sice prozatím nemám žádnou splátku v prodlení, ale zřejmě v únoru 2018 nebudu již schopna své závazky splatit. Podmínky oddlužení splňuji (mám pravidelný příjem a během pěti let jsem schopna splatit 70% svých závazků).
Jsem rozvedená a mám vyživovací povinnost k jednomu dítěti. Životní minimum jsem předběžně spočítala na cca 12-14.00 Kč dle webové kalkulačky. Zároveň mám i aktivní OSVČ činnost, ale z této činnosti získávám finance zanedbatelné a nepravidelně.
Bydlím s dítětem v nájmu, jehož výše bohužel převyšuje zůstatek životního minima, který by mi zůstal. Dále platím nájemní byt i babičce, která ze svého důchodu není schopna nájem platit. Zohledňuje se tato skutečnost? Je možné žádat o vyšší zůstatek životního minima, tedy ŽM právě z tohoto důvodu?
Děkuji za odpověď
 
Dobrý den,

ohledně Vašeho nezabavitelného minima si Vás dovoluji opravit: pro dlužníka s jednou vyživovanou osobou činí maximální výše nezabavitelného minima v roce 2018 částku 10 894, - Kč.

K výši nájemného Vašeho bytu soud může přihlédnout, zároveň však bude (a zejména insolvenční správce) zkoumat, zda je byt přiměřený Vašim poměrům (že nemáte pronajatý pětipokojový byt pro dvě osoby).

Ohledně podpory babičky v placení jejího nájmu tuto skutečnost soud zcela jistě v potaz nevezme, jelikož babička pro Vás není vyživovanou osobou a fakt, že jí jakkoliv finančně vypomáháte nemůže jít na úkor Vašich oprávněných věřitelů.