Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.527.198

Dluhy z minulosti a nástup do zaměstnání - exekuce nebo insolvence?

Odesláno: 
Otevřeno 756 x
5 odpovědí
 
Dobrý den.
Dlužím několika nebankovním společnostem (Tommi stachi, Provident a několika dalším) pak také na socialním a zdravotním dále Vodafone a daně za dva roky z dob podnikání. Kolik mám exekucí jsem zatím nezjištoval. Teď bych měl nastoupit do zaměstnání, kde budu cca po sedmi letech řádně přihlášen, zajímalo by mě co mě tak nějak čeká a na co se mám připravit či jak mám postupovat abych vůbec dostal nějakou výplatu. Prostě mám bordel úplně ve všem. Věc vyřeší exekuce nebo insolvence?
Předem děkuji za odpověd.
 
Dobrý den, pokud máte exekuce, budou Vám prováděny srážky ze mzdy, a to nejprve na přednostní pohledávky (sociální, zdravotní, pojištění, apod.), případně exekuci, která je v pořadí první. Více informací Vám sdělí účetní Vašeho zaměstnavatele. Ohledně případného oddlužení (insolvence) je třeba zjistit, zda byste splňoval podmínky a byl schopen oddlužením projít. V zásadě platí, že ze všech dluhů, které dosud máte, byste musel splatit v průběhu 5 let minimálně 30% těchto dluhů splátkami ze své mzdy prováděnými každý měsíc. Pokud máte dluhy z podnikání, museli by tito Vaši věřitelé s oddlužením souhlasit.
 
Dobrý den ještě jedna otázka, když si teď založím účet a budu mít několik exekucí, bude to exekutor řešit s mým zaměstnavatel nebo je možné že mi vletí i na účet a obestaví ho?
 
Dobrý den, exekuci je možno provádět jedním způsobem nebo i více způsoby najednou. Z uvedeného plyne, že pokud je proti Vám vedena exekuce srážkami ze mzdy, může zároveň exekutor zajistit finanční prostředky na Vašem účtu. S Vaším zaměstnavatelem toto řešit nebude, způsoby vedení exekuce si určuje exekutor ze zákona sám.
 
Jasný rozumím ale vždy mi prostě musí nechat ze zákona určenou částku životního minima? Rozumím tomu tedy dobře že jakmile budu mít na účtu více jak životní minimum tak mi ho obstavi?
 
Dobrý den, nikoliv. V případě, že exekutor vydá exekuční příkaz přikázáním pohledávky z Vašeho účtu, postihne všechny prostředky nad rámec vymáhané pohledávky včetně příslušenství a Vy máte toliko právo požádat banku o jednorázovou výplatu dvojnásobku životního minima (nyní celkem 6.810,- Kč) ; další prostředky by Vám banka vyplatila jen v případě, že máte na účtu víc prostředků nežli činí vymáhaná pohledávka včetně nákladů, jak uvedeno výše. Jiná věc je tzv. nezabavitelné minimum, jehož výše je závislá na několika faktorech. Tuto částku Vám musí každý měsíc ponechat Váš zaměstnavatel, pokud je proti Vám vedena exekuce srážkami ze mzdy. Stává se však, že tento zbytek mzdy je zasílán na účet povinného, který je postižen exekučním příkazem, a kromě prostředků ve výši dvojnásobku životního minima se k těmto prostředkům již „nedostane“. V praxi se to řeší zpravidla tak, že se nepostihnutelná část mzdy vyplácí zaměstnanci jinak než na účet.