Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.527.526

Zadlužování dlužníkem v insolvenci, oddlužení, osobním bankorotu - může se to?

Odesláno: 
Otevřeno 587 x
1 odpověď
 
Dobrý den
Manželka vlastní polovinu rodinného domu druhou má její setra. Už 12 let v tom domě nebydlí a má trvalé bydliště v místě kde žijeme spolu. V tom domě je ale na ní psaná elektrika, jelikož to je rodina tak se to neřešilo do té doby, když se nám ozval insolvenční správce že žádají o osobní bankrot a že hrozí prodej jejich majetku. Tak jsme se o to začaly zajímat a zjistily jsme, že věčně neplatí elektřinu. Chtěli jsme, aby se elektrika přepsala na ně protože díky jejich neschopnosti platit pravidelně je manželka na ČEZU vedena jako člověk, který věčně neplatí aniž by za to mohla.
Na podzim 2017 nám řekli, že mají opět splátkový kalendář který měl touhle dobou končit ale na ČEZU nám řekli že splátkový kalendář mají zaplacený. Nicméně zase nezaplatili splátky za poslední dva měsíce a dluh je přes 6 tis.
Někde jsem vyčetl že pokud je někdo v insolvenci tak je pod ochranou ale nemůže se zadlužovat. Máme nějakou právní možnost čím by se jim mohlo pohrozit aby si konečně přepsaly elektriku na sebe?
Děkuji za odpověď
 
Dobrý den,
pokud byl soudem již zjištěn úpadek Vaší švagrové a byl ve věci ustanoven insolvenční správce, bude nejjednodušším řešením požádat o spolupráci právě jeho.
Jako eventuální možnost mi přijde sdělit Vaší švagrové, že pokud si dobrovolně na sebe elektřinu nepřepíší, necháte elektřinu odpojit, jelikož jste také vlastníci a smlouvu s energetiky máte právě Vy.