Počet stránek ve webu: 43.141


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.509.136

Zespaltnění úvěru - dlužník v insolvenci, věřitel chce vrácení dluhu od jeho manžeky

Odesláno: 
Otevřeno 723 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat na zaplacení úvěrů, i když je manžel v insolvenci a já jsem ve smlouvě jako spolužadatel. Smlouvu jsme uzavřeli před sňatkem i insolvence manžel požádal před sňatkem. Ale teď mi přišel dopis s banky o prohlášení úvěru za splatný, a požadují ode mně, abych uhradila zbývající dluh do 11. dnů. Tak se chci zeptat co mám dělat a jak postupovat.
Děkuji.
 
Dobrý den,

jako spolužadatel bankovního úvěru jste také tedy je spoludlužníkem. Platí, že dlužník i spoludlužník jsou oba povinni dluh uhradit, a to společně a nerozdílně.

Pokud procesem oddlužení prochází pouze manžel, na Vás se jeho účinky nevztahují a banka je tak oprávněna celý dluh požadovat po Vás jako spoludlužníkovi.
 
Dobrý den,
insolvenci manžel má od roku 01/2015, má splaceno 80% pohledávek všech věřitelů, takže počítáme, ze tento rok už, bude insolvence splacená, před požadovaným termínem 5 let, takže i banka od manžela dostane cely dluh zaplacen i přesto požaduje banka zaplacení celého dluhu po mně, plus ještě dostanou od manžela celou cenu. Dlužna částka činila 512000, - v insolvenci je splaceno 395000, -, chybí doplatit nějakých 117000, - což zaplatí ještě letos (2018) a ode mně požadují zaplatit ještě 227000, -. Což je nad rámec ke splácení dlužné částky, když manžel zaplatí celou částku v insolvenci. Děkuji za odpověď
 
Dobrý den,

částka je rozdílná v tom, že zjištěním úpadku manžela se tzv. staví počítání úroků, tj. banka již nemůže žádné další úroky účtovat.
Vůči Vám se však počítání úroků nezastavilo, tj. stále jsou účtovány úroky (zákonné) z prodlení (aktuálně ve výši 8,25 % ročně), které zdůvodňují výpočet banky, které je dle mého názory důvodný a Vy jste povinna částku uhradit.

Každopádně pokud částku uhradíte Vy, již dále nebude uspokojována v insolvenčním řízení manžela, neboť věřitel bude plně uspokojen.