Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.447.221

Probíhající insolvence a nová smlouva na smlouvu o stavebním spoření či penzijním připojištění - může ji dlužník uzavřít?

Odesláno: 
Otevřeno 3024 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
jsme s manželem v insolvenci 2014-2017. Oddlužení probíhá formou splátkového kalendáře, který dodržujeme. Ráda bych se informovala, zda je možné v době insolvence uzavřít smlouvu o stavebním spoření či penzijním připojištění, kde vznikají nároky na státní podporu.
Děkuji H.
 
Dobrý den,

k finančním prostředkům které Vám zůstávají po provedení srážek z příjmu, máte s manželem plné dispoziční oprávnění, a tedy s nimi můžete volně nakládat.

Uzavření smlouvy o stavebním spoření či penzijním připojištění uzavřít zcela jistě můžete.

Sporné však je, zda Vám na toto „spoření“ mají vůbec zůstávat prostředky, když dlužníkovi v oddlužení má zbýt právě jen nezabavitelné minimum, které pokryje jeho životní náklady a nikoliv umožnovat dlužníkovi v oddlužení si ještě za dobu trvání insolvenčního řízení spořit; tím spíše, že předpoklad plnění vašim věřitelům v současné době nedosahuje ani zákonem požadovaných 30 %.

Pouze upozorňuji, že stavební spořitelna i penzijní společnost v případě, kdybyste chtěli danou smlouvu ukončit a finance vybrat ještě v době trvání schváleného oddlužení plněním splátkového kalendáře, bude žádat Vašeho insolvenčního správce o sdělení, zda Vám může dané finanční prostředky vyplatit či nikoliv.