Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.539.080

Platby insolvenčnímu správci - musí chodit od dlužníka nebo i od rodinných příslušníků, osob blízkých?

Odesláno: 
Otevřeno 916 x
1 odpověď
 
Syn je v insolvenci, oddlužení. Dcera je dárce a měsíčně má platit 1000 Kč. Odměna insolvenčního správce - musí přijít z účtu dcery?
A zrovna tak splátky syna, musí strhávat zaměstnavatel z platu? Nebo je možné, aby platby chodily např. z mého účtu? Při žádosti o oddlužení nám bylo řečeno, že správci je jedno, odkud splátky chodí.
Děkuji za odpověď.
 
Dobrý den,

insolvenční správce není oprávněn zkoumat, kdo je vlastníkem bankovního účtu, ze kterého je dar zasílaný na bankovní účet majetkové podstaty poukazován. Může tedy být poukazován z libovolného bankovního účtu.

Za srážky ze mzdy dlužníka, resp. za jejich provedení a poukázání na účet majetkové podstaty odpovídá sám zaměstnavatel. Pokud by je neprovedl, jedná se o významné porušení pracovněprávních předpisů a za neprovedení každé jednotlivé srážky by zaměstnavatel v plném rozsahu odpovídal. Nadto srážky musí být zaznamenány na výplatních páskách.
Zaměstnavateli z tohoto důvodu zasílá insolvenční soud vždy usnesení o schválení oddlužení plněním splátkového kalendáře, aby byl zaměstnavatel seznámen se svými povinnostmi vyplývajícími z insolvenčního řízení zaměstnance – insolvenčního dlužníka.