Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.447.662

Exekuce - koho požádat o odpouštění úroků z prodlení, penále? (věřitele nebo exekutora?)

Odesláno: 
Otevřeno 965 x
1 odpověď
 
Dobrý den, chtěla bych se zeptat Manžel má srážky na platě - 3 exekuce (1xvýživné běžné a 2x dlužné) cca 200.000 Kč. A další exekuce samozřejmě čekají již nějakou dobu které ne a ne splácet kvůli přednostní.
Prosím je možnost po žádat o odpuštění penále, úroky z prodlení? Neboli zastavení exekuce v to moc ne doufám ale zeptám se. Pokud ano koho žádat soud nebo exekutora? Manžel ani já nemáme majetek ani řidičské oprávnění pouze jeden plat manželův strhává se mu 10 až 11 tis měsíčně a do toho máme i jiné výdaje. Já jsem na rodičovské dovolené. Mockrát děkuji za odpověď. Helena
 
Dobrý den, vzhledem k tomu, že soud nebo soudní exekutor jsou vykonavatelé, které zákon povinuje vést výkon rozhodnutí nebo exekuci až do vymožení celého vymáhaného dluhu včetně jeho nákladů, nelze je účinně žádat o odpuštění (prominutí) části dluhu. Toto právo má pouze oprávněný, v jehož prospěch se výkon rozhodnutí nebo exekuce vede, kterého lze (nejlépe písemně) vyzvat, zda by s odpuštěním dluhu nebo jeho části souhlasil. Avšak z praxe je třeba říci, že toto nebývá příliš časté. Vzhledem k Vámi uvedené skutečnosti vícečetných exekucí bych doporučovala Vašemu manželovi zvážit využití institutu oddlužení, o kterém se můžete dočíst v této poradě, případě můžete zadat nový dotaz ohledně oddlužení.
Dotaz prosím uložte do formuláře na stránce http://www.poslatdotaz.cz .
Dotazy přijímáme každý lichý týden v pondělí po 10. hodině.
Máte také možnost zeptat se právničky v online chatu. Ten je k dispozici každý sudý týden v sobotu mezi 9. -11. hodinou na stránce http://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/chat.html.