Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.441.266

Koupě automobilu v exekuci a jeho provozování bez přehlášení na nového majitele - lze to nebo ne?

Odesláno: 
Otevřeno 828 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
koupil jsem 09/2017 ojetý automobil. Jednalo se o čerstvý dovoz ze zahraničí, originální doklady atd. Při žádosti o registraci mi bylo sděleno, že je vůz v mezinárodním hledání a pátrání, věc se předává PČR.
Nyní je auto stále nepřihlášené, pravděpodobně na něm vázne z dřívější doby (cca 2008) exekuce nebo leasing. Tato skutečnost již byla řešena několik let zpátky v zemi původu, kde auto sice prošlo, jezdilo až do současnosti, ale záznam v systému zůstal a nyní je problém.
Věc se může opakovat i v budoucnu, v jiné zemi a s největší pravděpodobností může nastat obdobný problém při cestě do zahraničí, pokud se nepodaří vůz zcela očistit od závazků.
Chci se zeptat, jak je vůbec možné, že mohlo být takové auto legálně provozováno i přes skutečnost, že zůstalo v pátrání a následně také prodáno. Přemýšlím jak jednat dál. Vyšetřování se protahuje. Vůz bych nejraději vrátil a požadoval zpět peníze. Nevím ale, zda mohu případně tento krok uskutečnit, především vzhledem k tomu, že se jedná o předmět vyšetřování atd. Dosud není jasné, jak vše dopadne a zda mi nebude úplně zabaven. Děkuji za případný názor či radu, jak postupovat.
 
Zdravím Vás, jak je to možné, to netuším. To není otázka pro mne, ale spíše pro policii či dopravní inspektorát. Jediné co Vy můžete eventuálně učinit je to, že budete vymáhat kupní cenu za automobil po prodávajícím, a to jako náhradu škody, kterou jste utrpěl v důsledku toho, že jste musel automobil vydat Policii ČR a nemůžete jej tedy používat. Zde by bylo naopak lepší, kdyby Vám byl automobil zabaven, a pokud ne, je nutné si schovávat veškeré náklady, které máte s tím, abyste vozidlo mohl užívat. Je dobré například zjistit Vaši průměrnou denní mzdu, a každý den, který jste strávil tím, že zařizujete věci kolem vozidla poté vymáhat jako náhradu škody po prodávajícím. Mám za to, že zde více nevymyslím, ale nebylo by od věci v této věci vyhledat právní pomoc advokáta, kterému přinesete veškeré listiny k vozidlu a listiny o všem co následovalo. Kontakty na advokáty naleznete na stránkách http://www.advokatikomora.cz nebo na http://www.cak.cz.