Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.442.094

Nepřiznání závazku do insolvence dlužníkem

Odesláno: 
Otevřeno 1016 x
5 odpovědí
 
Dobrý den.
Zaplatil jsem exekuci, ve které byly vedeny tři dlužné osoby. Byla v tom
- moje manželka (ještě za svobodna),
- tchýně a
- švagrová.
Celý dluh jsem splatil já již v době manželství. Napřed jsem dával peníze na splácení exekuce a pak ji, až to bylo možné jednorázově doplatil. Potom jsem se léčil s rakovinou a celou věc tedy neřešil.
Po léčbě jsem chtěl vymáhat poměrnou část dluhu, tedy 1/3 po tchýni a další 1/3 po švagrové. Po manželce ne, to je celkem pochopitelné.
Obě dámy si ovšem zažádaly o insolvenci, kterou nyní mají a splácejí. Dluh, který jsem hradil, zde nebyl zahrnutý.
Ony jej nepřiznali a já v době léčby o jejich počínání nevěděl, abych se o něj mohl v řízení hlásit.
Mám šanci na nějaké vyrovnání, nebo se mám smířit s tím, že jejich insolvence a nečestné počínání mě připravili o jakoukoliv naději na vymáhání úhrady exekuce?
 
Zdravím Vás, pokud máte doklady o úhradu dluhu za tchýni a švagrovou a soud dosud nevydal rozhodnutí o úpadku těchto dam, tam se mlžete jako věřitel tchýně přihlásit do insolvenčního řízení, a to přihláškou pohledávky do insolvenčního řízení. Stejným způsobem učiňte i v případě Vaší švagrové. Jen vězte, že lhůta k podání přihlášek pohledávky do insovence je 30 dní od zjištění úpadku a že přihláška pohledávky se podává u insolvenčního soudu na speciálním formuláři (přihláška pohledávky do insolvečního řízení), který je dostupný na stránkách http://www.justice.cz). Dále je nutné k přihlášce pohledávky u tchýně doložit kopie dokladů o úhradě exekuce za tchýni a k přihlášce pohledávky u švagrové je zase nutné doložit kopie dokladů o úhradě exekuce u švagrové. Pokud by již lhůty k podání přihlášek pohledávek v insolvenčním řízení uplynuly, je nutné se smířit s tím, že obě dámy Vám sice dluží, ale také Vám jej v případě, že splní oddlužení nemusí uhradit. Pokud by oddlužení nesplnili, byla by zde naděje, pokud nemáte mezi sebou písemnou smlouvu, kde je určena splatnost úhrady dluhu, tuto částku po nich po ukončení insolvence, které nebude skončeno rozhodnutím o splnění oddlužení a osvobození dlužníka od placení pohledávek, po nich soudně vymáhat jako náhradu škody. V tuto chvíli však nelze předvídat jak daná insolvenční řízení skončí a kdy se tak stane.
 
Dobrý den,
Smlouvu nemám samozřejmě žádnou, ale mohl bych je žalovat za nezákonné obohacení na mé osobě a žádat tedy úhradu. Nicméně insolvenční řízení bylo uzavřeno a obě osoby hradí co mají. Lhůta 30 dní na přihlášky již samozřejmě proběhla, když jsem měl já období operací a chemoterapií.
I když nemám problém prokázat, co a kdy jsem uhradil, tak je to vše z období před insolvencí a případně v jejím průběhu. Nyní insolvenci hradí už delší čas. Řízení (30 dnů) proběhlo než jim insolvenci schválili a vyměřili. Platí, co jim určili a jsou spokojeni. Jejich rodinní partneři a oni dělají pěkně načerno, aby se jim splátky nějak nenavyšovaly. Přiznávají jen normální zaměstnání a druzí zase důchody, zbytek co je ve volnu (So, Ne, svátek, nebo odpoledne) a při penzi (práce kdykoliv) ne. Takže mám smůlu a zákon mě nechal v průšvihu a lajdáci a nevděčníci se mi ještě smějí, protože já dluh hradil z vlastní půjčky! Skvělé. Můžete prosím můj případ alespoň nějak projednat a připomínkovat, aby se tyhle nedobrovolné milodary nemokly opakovat? Dlužník má platit a ne aby ho hlídal ten, kdo mu pomohl. Zvláště v případě, kdy nejsem žádná finanční společnost, ale obyčejná osoba! Děkuji za poradu, i když jsem očekával, že utřu ústa. Na shledanou.
 
Zdravím Vás, v tomto případě Vám dle mého názoru nezbývá nic jiného než čekat a sledovat průběh insolvenčného řízení jako takového. To jak se k Vám tyto osoby zachovaly je velice nemravné a žít s tím musejí ony samy. Je mi líto, že pro Vás nemám příznivějších zpráv, ale právo ne vždy kopíruje obecnou morálku.
 
Děkuji!
Nedělá jim problém s tím žít. Jsou úplně v pohodě. Netrápí je, že tím kdo na to vše doplatil jsem nejen já sám, ale i jejich dcera (sestra) a hlavně vnuci (synovci). A proto jsem proti odpouštění dluhů a kdo si co vypůjčil, ať pěkně platí! Takové povahy a charaktery, kteří ožebračují vlastní potomstvo by měl exekutor zničit bez slitování. Bydlení by měli mít ve chlívku a na jídlo 3 krajíce suchého chleba a čistou vodu! Stát zákonem odpustí dluh, který náleží někomu jinému. Kdyby měl stát odpustit ze svých, tak by byl jinak opatrný i penále by napařil. Takový zákon už by jistě nikdy neprošel a nefungoval! Hrozný paskvil je ten insolvenční zákon. Na shledanou a díky za odpověď, i když ne zrovna příznivou! Hrozné, že mé děti jim za to mají ještě říkat " dědo, babičko, strýci a teto".
 
Zdravím Vás, zcela chápu Vaše rozhořčení a soucítím s Vámi, Zde je nutné věřit, že bude lépe a oni za své činy zaplatí jindy a jinak.