Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.522.211

Dluhy manžela a exekuce na bankovní účet manželky - SJM zachované

Odesláno: 
Otevřeno 798 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
prosím o radu - pobírám starobní důchod SD 5000 Kč, kvůli exekuce manžela mi zablokovali účet, je tento postup vůbec správny? Existuje nějaké minimum, co nemůže exekuce odebrat?
Jak se můžu bránit? děkuji.
 
Dobrý den,

ano, soudní exekutor může tzv. obestavit účet manžela, a to přikázáním pohledávky z účtu manžela povinného u peněžního ústavu dle ust. § 262a občanského soudního řádu, má-li za to, že na bankovním účtu mohou být finanční prostředky manžela, resp. prostředky spadající do společného jmění manželů, nebylo-li zúženo či jinak modifikováno. V ust. § 262b odst. 2 občanského soudního řádu je zakotveno, že výkon rozhodnutí přikázáním pohledávky z účtu manžela povinného bude zastaven, nejsou-li na něm ani z části uloženy peněžní prostředky náležící do SJM; toto byste však měla prokazovat Vy.

Máte však možnost žádat banku o výplatu poloviny peněžních prostředků, které se na účtu nacházely v okamžiku, kdy byl bance doručen exekuční příkaz, popř. nezabavitelného minima ve výši 3.410,- Kč, pokud zůstatek účtu byl nižší než dvojnásobek životního minima.

Zároveň doporučuji v tomto případě o vyplácení Vašeho starobního důchodu složenkou, nikoliv na bankovní účet.