Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.520.735

Koupě auta od dlužníka v exekuci a námitka neplatnosti právního jednání vznesená exekutorem

Odesláno: 
Otevřeno 1748 x
1 odpověď
 
Dobrý den.
21.9.2017 jsem zakoupil auto od soukromé osoby a následně (dne 2.10.2017) na sebe přepsal bez jakéhokoliv problému.
25.10.2017 se mi ozval exekutor a vyzval mě k předložení nabývacího titulu k movité věci a informoval mě o exekuci, která je vedena proti původnímu majiteli osobního vozidla. Ten má exekuci od roku 2015 a toto auto vlastnil od 16.1.2017. Obratem jsem exekutorovi poslal kopii kupní smlouvy a velkého TP, kde jsem uveden jako vlastník a provozovatel vozidla a čestné prohlášení, že jsem netušil o podvodném jednání.
1.11.2017 mi přišla od exekutora námitka neplatnosti právního jednání. Auto jsem zakoupil v dobré víře a vůbec neměl ponětí o exekuci pana M. Vzhledem k tomu, že jsem studentem SŠ a auto bylo poruchové, opravy mě stály nemalé peníze. Pan M se mnou ihned po prodeji přestal komunikovat a proto vím, že od něj nedostanu žádné peníze. Exekutora není možné kontaktovat z důvodu věčně obsazené linky. Auto jsem se tedy rozhodl rozebrat a prodat na náhradní díly. Nechci a nebudu podporovat podvodníky a zloděje a splácet jejich dluhy formou odevzdání vozidla. Můj dotaz zní. Jak mám zrušit povinné ručení a odhlásit auto? Hrozí mi nějaký postih? Děkuji mnohokrát.
 
Zdravím Vás, otázka na zrušení povinného ručení se netýká exekucí, mám za to, že automobil je možné odhlásit na odboru dopravy. Nicméně za to, že jste vozidlo, které je předmětem exekuce a exekutor se domáhá určení neplatnosti právního jednání rozebral na náhradní díly, které jste následně prodal Vám skutečně hrozí postih, a to ten, že budete muset v případě úspěchu exekutora uhradit exekutorovi cenu vozidla v době, kdy jste si automobil pořídil, neboť jste vozidlo jeho rozebráním na náhradní díly poškodil a učinil neupotřebitelným. Rada pro příště zní takto, než budete cokoli činit je vždy lepší se poradit s advokátem či právníkem, aby Vás poté nemohl někdo žalovat o náhradu škody či jiné pochybení, kterého se dopustíte. Navíc pokud by exekutor uspěl mohl by být Vaše jednání v krajním případě posouzeno i jako poškození cizí věci.