Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.534.403

Insolvence jednoho z rozvedených manželů a vymáhání dluhu po druhém z nich

Odesláno: 
Otevřeno 1105 x
1 odpověď
 
Dobrý večer
Chtěla bych poradit, jak se vyhnout insolvenci. Dcera si s manželem vzala půjčku. Rozvedli se a ústně se dohodli, že on půjčku splatí a odvezl si vše, co si za půjčku pořídili. Teď se dostal do neschopnosti splácet a vyřizuje si insolvenci. Banka se obrátila na dceru, jako spoludlužníka. Chtěla se dohodnout s bankou na splácení, ale co jí navrhli není možné a jediné východisko je, aby šla taky do insolvence, přesto že nikde nic jiného nedluží.
Chci se zeptat, je-li možné soudně požádat o nějaký splátkový kalendář na delší dobu a částku, kterou by dcera zvládla a zároveň, aby v insolvenci posílal platby i bývalý manžel?
Tak, aby nemusela do insolvence?
Děkuji
 
Dobrý den,

manželé odpovídají za dluhy vzniklé za dobu trvání manželství společně a nerozdílně a v případě, že k vypořádání společného jmění nedá souhlas dotčený věřitel, je jakákoliv dohoda manželů vůči věřitelům neúčinná.

Pokud banka ví o insolvenci bývalého manžela (což jistě ví), svou pohledávku přihlásí. Bývalém manželovi však bude stačit za 5 let splatit pouze 30 % pohledávky, zbytek poté z titulu společného jmění dopadá na Vaši dceru.

Věřitel žádosti o dlouhodobý splátkový kalendář vyhovět může, ale nemusí. Zkuste věřiteli navrhnout, že ohledně půjčky uzavřete notářský zápis se svolením k přímé vykonatelnosti a stanovení závazku splátek. Rozhodnutí o přípustné výši splátek je však věřitel, ten si v tomto případě může tzv. diktovat podmínky.