Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.444.709

Hrozba blokování nového účtu po skončení insolvence

Odesláno: 
Otevřeno 1092 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
v září 2017 byla má insolvence zdárně ukončena a nabyla právní moc. Po tomto skončení jsem jel, po dřívější konzultaci se svým správcem, do banky a chtěl jsem tam ukončit svůj starý účet, který měl být bankou blokován, po dobu plnění oddlužení, zřejmě kvůli zasílání měsíční splátky oddlužení. Tento účet jsme tedy vypověděli a následně by měl být během měsíce zrušen. Nicméně mi paní řekla, že mám na účtě blokovanou mínusovou částku 2300 Kč, ale že by to mělo jejich oddělení vyřešit, že se jedná o nějaké dokončování v jejich systému. Chtěl bych se tedy zeptat, jestli je toto v pořádku, a taky hlavně na to, jestli si můžu udělat nový účet v jiné bance, popř. účet v sázkové kanceláři, a nemusím se bát toho, že pokud tam nějaké peníze na účet vložím, že mi budou zablokovány, nebo o ně přijdu?
Předem Vám moc děkuji za odpověď.
 
Dobrý den,

pokud si budete v současné době (tedy pro pravomocném ukončení insolvence) chtít v jakékoliv bance otevřít běžný účet, neměl byste s tímto krokem mít žádný problém. Žádné blokace na takto zřízených účtech nebudou moci být platně provedeny.

Ohledně dlužné částky na bankovním účtu, který jste chtěl nyní zrušil, je pravděpodobné, že se může jednat o poplatky za vedení účtu. Mnohdy se stává, že si insolvenční dlužník neuvědomí, že když po dobu trvání insolvence daný bankovní účet nevyužívá, může být zpoplatněn. Vznik záporného zůstatku Vám však může vysvětlit pouze banka.
 
Děkuji za odpověď...nový účet v bance si tedy založím...Nicméně ohledně záporného zůstatku ve "staré" bance jsem sám zvědav, o co jde? Poplatky za vedení účtu to být nemůžou, protože na začátku insolvence, jsme účet dali do stavu - vedení účtu zdarma... Mínusová částka, o pár stovek vyšší, tam byla od začátku a postupně se o pár korun měsíčně snižovala...Jsem tedy sám zvědav, co se bude dít???
 
Pokud byl bankovní účet v mínusu již v době zjištění Vašeho úpadku v rámci insolvenčního řízení, banka měla tento záporný zůstatek přihlásit do insolvenčního řízení. Pokud tak banka neučinila, nyní takovouto pohledávku již vymáhat nemůže a musí ji tzv. „odepsat“.