Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.441.601

Exekuční dražba domu a následná exekuce na plat nedlužícího z manželů

Odesláno: 
Otevřeno 582 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
matka udělala velké dluhy. Automaticky to přešlo na otce, protože mou matku nikdo nikdy nedohledal a nikdo neví kde je.
Otec splácel co šlo ale nestačilo to. Má matka měla polovinu rodinného domu, která spadla do dražby potom, co jsme nezvládali platit všechny její dluhy.
Bratr tu polovinu domu z dražby odkoupil za 733.333 Kč. To bylo 2014, ovšem peníze nestačily pro všechny společnosti, kterým matka dlužila.
Přihlášena tam byla i Komerční Banka, a. s. na kterou už peníze nevyšly.
Teď po 3 letech od dražby dal exekutor za komerční banku otci exekuci na plat.
Je to vůbec právně možné? Když se na ně nedostalo z té dražby?
2014 se otec s matkou rozvedli.
Děkuji za odpověď
 
Dobrý den,

bohužel obecně platí, že pokud Vaši rodiče neměli jakkoliv zúžené či upravené společné jmění manželů, odpovídají za dluhy oba společně a nerozdílně.

Součástí společného jmění manželů jsou i dluhy, které kterýkoli z manželů za trvání manželství nabyl, kromě těch, které se týkají majetku, jenž náleží jednomu z manželů, a to v rozsahu, který přesahuje zisk z tohoto majetku, nebo dluhů, jež převzal jeden z manželů bez souhlasu druhého, aniž se přitom jednalo o obstarávání každodenních potřeb rodiny. Dluhy vytvořené při běžném životě manželů jsou tedy většinou dluhy společné.
Obranou otce by tak v souladu s § 732 zákona č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník, by tak mělo být zaslání písemného nesouhlasu otce věřiteli (tj. bance), ve kterém uvede, že s úvěrem niky souhlas nedal a úvěr přesahovat poměry obvyklé.

Problematice se již věnovali kolegové v článku „Dluh manžela bez souhlasu manželky - patří do SJM? (§ 732 nový občanský zákoník 2014) “, který naleznete zde: https://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/rodinne-pravo/spolecne-jmeni-manzelu/19435-dluh-manzela-bez-souhlasu-manzelky-patri-do-sjm-732-novy-obcansky-zakonik-2014.html.