Počet stránek ve webu: 43.161


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.528.269

Dvě exekuce kvůli jednomu dluhu - jak se to mohlo stát?

Odesláno: 
Otevřeno 511 x
5 odpovědí
 
Dobrý den,
na základě jednoho rozsudku jsem obdržel dvě exekuce.
1/ Na soudní poplatky a odměnu exekutora - z Písku
2/ na vlastní dluh a odměny druhého exekutora - z Prahy. Časový odstup je asi 17 měsíců. Vlastní dluh byl 3,500Kč a díky tomuto rozdvojení jsem nucen zaplatit celkem přes 24.000 Kč.
Navíc dle sdělení druhého exekutora byla celá korespondence zaslána skutečně mojí mamce, nikoli na moji adresu, za což se sice omluvil, ale svedl to na podřízenou. (viz. dotaz - KDY A JESTLI JE MOŽNÉ ZASÍLAT KORESPONDENCI RODINNÝM PŘÍSLUŠNÍKŮM)
Tento způsob mi zavání vydíráním!
Jak se zachovat vzhledem k exekutorovi (exekutorům), neboť si nejsem jist, zda mi nedojde za další rok a půl opět nějaká exekuce na třeba jinou část.
Jak se v tomto orientovat, abych opět nenaletěl?
Děkuji moc za odpověď.
 
Zdravím Vás, ano toto je možné a v praxi i obvyklé, neboť dluh se platí oprávněnému - věřiteli a náhrada nákladů řízení právnímu zástupci oprávněného, soudní poplatky se hradí soudu. Proto jsou tyto částky vymáhaný různými subjekty (dluh - oprávněným), (náklady právního zastoupen - advokátem oprávněného) a soudní poplatek. soudem.
Na Vašem místě bych s ohledem na pochybení exekutora zkoumala i to, zda rozhodnutí, na jehož základě je exekuce nařízena byla skutečně řádně zaslána na Vaši adresu, nebo zda byla zaslána na adresu Vaší maminky. Pokud by toto rozhodnutí bylo zasláno na Vaší adresu je vše v pořádku a exekuce může probíhat dále. Pokud by však byl exekuční titul (rozhodnutí, na jehož základě je exekuce nařízena bylo zasláno na adresu Vaší maminky), je to důvod pro podání návrhu na zastavení exekuce dle ust. § 268 odst. 1 písm, a) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.), a proto bych v tomto případě k exekutorovi (či exekutorům) podala návrh na zastavení exekuce dle ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. a) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.), kde bych argumentovala tím, že exekuční titul nebyl řádně povinnému doručen, když tento byl doručen rodičům povinného, a jako důkaz o této skutečnosti bych přiložila okopírovanou obálku s adresou rodičů, a v souvislosti s touto skutečností tedy exekuční titul ve vztahu k Vám coby povinném nemohl dosud nabýt právní moci ani vykonatelnosti a jedná se tedy o nezpůsobilý exekuční titul, neboť exekuci lez nařídit pouze na základě pravomocného a vykonatelného exekučního titulu. Jelikož exekuční titul vůči Vám dosud právní moci ani vykonatelnosti nenabyl, je zde dán zákonný důvod pro zastavení exekuce a Vy s ohledem na výše uvedenou skutečnost navrhujete, aby byla exekuce na Váš majetek dle ust. § 268 odst. 1 písm, a) občanského soudního řádu zastavena.
Dále v tomto návrhu exekutorovi vždy řádně sdělte Vaši aktuální adresu, aby Vám sem mohly být doručovány písemnosti.
 
Děkuji moc za radu. Pokud bude exekuce zastavena vzhledem ke špatné doručovací adrese, není možné, že exekutor spustí stejnou exekuci znovu s tím, že ji zašle dobře a tak budu stejně muset vše zaplatit? Tak bych jen problém oddálil, nikoli vyřešil. Nebo již nemůže vzhledem k pochybení znovu stejnou exekuci uplatňovat?
 
Zdravím Vás, v tomto případě by Vám musel být znovu správě doručen rozsudek a Vy byste musel do nabytí právní moci uhradit to co uhradit máte. Pokud by se tak stalo, nebyl by důvod na Váš majetek exekuci nařizovat.
 
Tak to je lepší uhradit rovnou a požadovat doklad o ukončení exekuce se správnou adresou. Toto bude asi nejlepší cesta, než to hnát přes soud a jen prodlužovat. Je tu správný postup?
 
Zdravím Vás, nikoli, nejlepší je zjistit na jakou adresu byl doručen exekuční titul. Pokud na Vaši adresu, potom je skutečně nejlepší exekuci zcela uhradit.
Pokud by však byl exekuční titul doručen na špatnou adresu, je nejlepší podat z tohoto důvodu návrh na zastavení exekuce dle ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. a) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.), neboť exekuční titul nenabyl právní moci ani vykonatelnosti a proto Vám musí být znovu řádně doručen. Až Vám bude doručen je nutné uhradit to co uhradit máte, ale již není nutné hradit náklady exekuce ani odměnu exekutora, nicméně když vše uhradíte tak budete mít jistotu, že je vše v pořádku, protože já zde skutečně nevím a ani nemohu vědět kam byl exekuční titul doručen, to by se dalo zjistit nahlédnutím do soudního spisu.