Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.448.384

Exekuce v místě nového bydliště po svatbě - zabavení věcí nové manželky a potomků

Odesláno: 
Otevřeno 801 x
1 odpověď
 
Dobrý den.
02/2017 jsme se s manželem brali. Přišli s ním i exekuce. Strhávají mu je z platu.
16.10.2017 mu volali od exekutora, že se jim nechce čekat až na ně přijde řada. Chtějí zaplatit nějakou vyšší částku a zbytek na splátkový kalendář. Jde o exekuci z roku 2009.
Manžel byl v roce 2010-2012 ve výkonu trestu. Poslední úkon na exekuci je z roku 2014. Jedná se mi o to, jestli mají vůbec na to právo a vzhledem k tomu, že bydlíme u dcery, tak jestli můžou přijít k ní do domu a něco si vzít.
Manžel přišel jen s taškou osobních věcí.
Děkuji.
 
Zdravím Vás, zde záleží jen na Vás, zda na požadavek exekutora přistoupíte či nikoli. Z toho co uvádíte je zřejmé, že Váš manžel má exekucí více a tato čeká v pořadí až na ni přijde řada. Mám za to, že toto je běžná praxe exekutorů. Jelikož se jedná o exekuci, která je stále aktuální, tak exekutora chápu, ale je mi jasné, že manžel nemá z čeho platit neboť žije jen z nezabavitelné částky ze mzdy. Takže je jen na Vás, zda tomuto nátlaku podlehnete a nějaké peníze si i půjčíte, nebo budete čekat až k Vám přijde exekutora provede exekuci prodejem movitých věcí povinného, na což má právo. Exekutor totiž může pohledávku vymáhat i vícero způsoby provedení exekuce najednou. Na Vašem místě bych v součinnosti s dcerou hledala doklady o tom, že věci u Vás doma jsou buď Vaše nebo Vaší dcery. Těmito doklady jsou faktury, dodací a záruční listy, smlouvy, . Žádná nájemní smlouva ani čestné prohlášení, které by bylo sepsáno nyní by Vám s ohledem na skutečnost, že je Váš manžel v exekuci nepomohlo, neboť by je exekutor nebral v úvahu. Vaší pozornosti doporučuji ust. § 321 a § 322 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.), kde jsou upraveny věci, které nelze zabavit ani povinnému.
O společném oddlužení manželů jste nepřemýšleli? Zde by bylo nutné, abyste ze svých příjmů byli schopni uhradit alespoň 30% pohledávek nezajištěných věřitelů, odměnu insolvenčního správce ve výši 98.010,- Kč a odměnu sepisovateli insolvečního návrhu ve výši cca 5.000,- Kč. Insolvenční návrhy sepisuje od 1.7.2017 po novele insolvenčního zákona pouze advokát, notář, soudní exekutor, insolvenční správce, nebo akreditovaná osoba, tedy například poradna při finanční tísni, charita, . Kdyby šel do oddlužení jen manžel, byly by Vám nařízeny exekuční srážky ze mzdy na úhradu jeho exekucí, nebo by to reálně hrozilo, ale když insolvenční návrh podáte oba, této hrozbě se vyhnete. Více věřitelů a závazky po splatnosti máte, takže zákonné podmínky pro podání insolvenčního návrhu splňujete.