Počet stránek ve webu: 43.133


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.495.218

Splacení 33% dluhu v insolvenci a vymáhání zbytku dluhu po bývalé manželce

Odesláno: 
Otevřeno 719 x
4 odpovědi
 
Dobrý den.
Chci jít do insolvence, ale slyšel jsem že, i když budu v insolvenci a celých 33% splatím a moje ex manželka se vrátí z ciziny a začne pracovat, tak i přesto že jsem v insolvenci budou ji postihovat na platě. Je to možné? A dluhy jsem udělal bez jejího vědomí.
Ve Španělsku je už 10 let.
Děkuji za odpověď
 
Dobrý den,

platí, že manželé zodpovídají za své dluhy společně a nerozdílně, ledaže by měli upraven jiný majetkový režim a ten byl zanesen v evidenci Notářské komory (tzv. zúžení společného jmění).

Pokud kterýkoliv z manželů za dobu trvání manželství na sebe vzal jakékoliv půjčky a ty pak nesplácel, odpovídá za něj i druhý manžel, ledaže by prokázal, že se nejednalo o obstarávání každodenních nebo běžných potřeb rodiny. Soudní proces v tomto případě bývá složitý, a to zejména v části samotného dokazování.

Tedy pokud podáte návrh na oddlužení pouze Vy, splníte podmínky oddlužení a po 5 pěti letech budete soudem osvobozen od placení zbytku dluhů, toto osvobození se nevztahuje na osobu manžela a po něm jsou věřitelé oprávněni vymáhat neuhrazený zbytek dluhů.
 
Dobry den.Skutečně se nejednalo o každodenni nebo bežne potřeby. a manželka se semnou kvuli tomu rozvedla. Totiš neměla ani tušeni že ja si bral pujčky a pak je nestačil splacet. Byl jsem totiš gembler. Je možne vzit vše na sebe a ex, manželku osvobodit od společnych dluhu. Třeba zaplatit jednu isolvenci a pak ješte druhou za ni. Je v tom opravdu nevině. Děkuji za odpověd.
 
Jo a ex manželka žije už 10 let na mallorce. tak že ani zdaleka neměla kontrolu nad mem chovani. A když se tet chce vratit tak nemuže kvuli mě. udělal jsem dluhy. Přeci jsem ty dluhy udělal ja sobecky bez jejiho vědomy. to neni spravedlive. i když jsme v te době byly manžele. Snad se najde spravedlivá cesta. děkuji za odpověd
 
Dobrý den,

pokud s bývalou manželkou uzavřete dohodu o tom, že dluhy přejímáte výlučně Vy, je tato dohoda účinná pouze mezi Vámi, nikoliv navenek (tj. na věřitele se nevztahuje, ledaže by s tím jednotliví věřitelé písemně souhlasili).

Jediným způsobem, jak Vaši bývalou ženu ze závazků tzv. vyvázat, je soudní řízení, ve kterém prokáže, že závazky byly nepřiměřené rozsahu majetku manželů a zároveň že o nich nevěděla. Upozorňuji však, že úspěch ve věci je minimální. To, že manželka žije v jiném státě než manžel, není samotným důvodem pro zjištění nepřiměřenosti závazků.