Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.441.361

Řešení dluhu - insolvence s přistupitelem dluhu, zpeněžení majetku, prodej nemovitosti členu rodiny

Odesláno: 
Otevřeno 1026 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
chystám se podat do konce roku 2017 prostřednictvím Poradny při finanční tísni, o. p. s. insolvenční návrh.
Jsem fyzická osoba, FO nepodnikatel a můj dluh u nezajištěných věřitelů dosahuje výše 1,2 milionu.
Vlastním byt na hypotéku, tržní hodnoty téměř 3 miliony Kč. Závazek z hypotečního úvěru činí asi 1,4 milionu a řádně ho splácím.
Zvažuji více variant řešení mé finanční situace z důvodu, že dvě z půjček (dohromady 400.000 Kč), které jsem uzavřel, jsou účelové, kdy jsem refinancoval dluh od jiné banky, ale peníze jsem za zaplacení původního dluhu neposlal.
Dle mých informací jde o úvěrový podvod.

--- První možnost je nechat k hypotečnímu úvěru napsat přistupitele, který po dobu mého oddlužení bude platit hypotéku. Pokud by soud povolil splácení kalendářem, nepřišel bych o byt, ale hrozí mi podání trestního oznámení a konkurz.
--- Druhá možnost je, že budu požadovat v insolvenčním návrhu zpeněžení majetku. Příbuzný by koupil můj byt v insolvenci a věřitelé by dostali peníze ihned a to cca ve stejné výši (70%), jako při splácení kalendářem. Soud by na zbytek dluhů vystavil osvobozující rozsudek. Nevím však, jestli se opět nevystavuji hrozbě trestního stíhání ve lhůtě 3 roky od uzavření insolvenčního řízení. Navíc mohu se spolehnout, že věřitelé budou s touto kompenzací souhlasit namísto plnění kalendářem?
--- Třetí možnost je prodat byt příbuznému nyní za cenu vyšší než v insolvenci, tím uhradit zejména ty 2 půjčky, které jsem uzavřel podvodně a dále co největší část dluhu.
Zbylé dluhy bych musel začít rychle splácet než je věřitelé zesplatní, případně bych podal insolvenční návrh, když by zůstali alespoň 2 věřitelé.

Uvažuji nejvíce o možnosti č. 2, ale nevím, zda se tak nevystavím riziku trestního oznámení. Případně, co by to znamenalo. Doplatit těmto věřitelům dluh do výše 100%? A jakým způsobem, splácením?
Děkuji za odpověď.
 
Dobrý den,

podání trestného oznámení pro podezření ze spáchání trestného činu podvodu Vám dle mého názoru hrozí ve všech Vámi uváděných variantách, jelikož trestného činu jste se již dopustil a nyní se pouze snažíte eliminovat následky tohoto činu.
Teoreticky přicházejíc v úvahu všechny Vámi uváděné možnosti, riziko rozhodnutí je však zcela na Vás, přičemž varianta 3 je vysoce riziková.

V případě, že podáte insolvenční návrh, hypoteční banka nesplacenou část hypotéky přihlásí do insolvenčního řízení jako pohledávku zajištěnou majetkem (Vaším bytem) a její pohledávka se bude uspokojovat výhradně z prodeje bytu, přičemž hypotéční banka bude mít osud Vašeho bytu de facto v rukou (což má ostatně i nyní, pokud byste přestal hypotéku splácet).

Ohledně možnosti mezi oddlužením plnění splátkového kalendáře (srážky z příjmu) či zpeněžením majetkové podstaty (prodej bytu) je rozhodnutí na přihlášených věřitelích, kteří mají možnost se k návrhu vyjádřit a navrhovaným způsobem oddlužení vyslovit souhlas či nesouhlas.

V případě prodeje bytu příbuznému, pokud by kupní cena byla ve výrazném nepoměru k obvyklé ceně takového bytu, by v případě později zahájeného insolvenčního řízení mohl insolvenční správce takovou kupní smlouvu napadnout (má možnost napadnout nevýhodné smlouvy uzavřené až 3 roky zpětně před zjištění úpadku dlužníka).

Pokud jste již jednal s Poradnou při finanční tísni, jistě s Vámi budou všechny Vámi nastíněné možnost probrat.