Počet stránek ve webu: 43.147


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.517.657

Pozdní platby od insolvenčního správce - jak se bránit a urychlit vyplácení životního minima?

Odesláno: 
Otevřeno 528 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
2015 jsem v insolvenci, příjem z pracovního poměru
(18.000 Kč čistého) + vdovský důchod (7.000 Kč) přijmy které chodí insolvenčnímu správci pravidelně na účet.
Květen 2017 jsem přišla o práci a byla jsem evidována jako uchazeč o zaměstnání na Úřadě práce ČR.
Než jsem byla evidována na ÚP mi zasílala insolvenční správkyně životní minimum (samoživitelka + 2 děti 12.300,-) od doby evidence bohužel platby nebyly pravidelné, ani výše neodpovídala životnímu minimu. Dokonce jeden měsíc úplne vynechala, ten měsíc jsem neměla ani životní minimum.
Červenec 2017 jsem obdržela srpen 2017 atd a srpen 2017 jsem obdržela 18.9.2017. Jde mi o to že mi posunula platby velmi nepravidelné a teď od září 2017 mám opět hlavní pracovní poměr. Byla jí zaslaná výplata, stále mi nedoplatila zpoždění, které nastalo a výplatu také ne. Nevím kam se obrátit o radu či pomoc.
Děkuji za odpoveď.
 
Dobrý den,

při příjmu ve výši 21.000,- Kč měsíčně činí nezabavitelná částka pro dlužníka se dvěma vyživovacími povinnostmi 12.310,- Kč. Pokud jste však byla vedena v evidenci uchazečů o zaměstnání u Úřadu práce, mohlo být Vaše nezabavitelné minimum nižší (např. při čistém měsíčním příjmu 13.000,- by činilo Vaše nezabavitelné minimum 10.488,- Kč). Výši nezabavitelné částky při konkrétním čistém měsíčním příjmu si můžete ověřit v kalkulačce Ministerstva spravedlnosti na webu http://insolvencni-zakon.justice.cz/kalkukator-splatek.html.

Nechte si insolvenční správkyní předložit přehled plnění splátkového kalendáře, ze kterého musí být patrné Vaše příjmy.

Zároveň doporučuji pořádat soud o změnu usnesení, kterým schválil oddlužení plněním splátkového kalendáře tak, aby celý vdovský důchod zasílal k Vaším rukám, jelikož veškeré Vaše příjmy jsou poukazovány k rukám insolvenční správkyně a ta je rozvrhuje s časovým prodlením. Tímto způsobem byste měla k dispozici alespoň tu částku 7.000,- Kč ihned poté, co ji úřad vyplácí.