Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.444.085

Navýšení odměny insolvenčního správce - stal se plátcem DPH

Odesláno: 
Otevřeno 865 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
05/2017 nám skončila insolvence, do února 2014 jsme platili insolvenční správkyni odměnu ve výši 1275 Kč, poté se insolvenční správkyně stala plátcem DPH a částka se zvýšila na 1542.80 Kč.
V červnu 2017 nám přišlo vyúčtování od insolvenční správkyně, kde nám započítala zvýšenou částku 1542.80 Kč za celou dobu insolvence t. j. za 60 měsíců.
Toto rozhodnutí přišlo od soudu, odvolali jsme se, odvolání bylo zamítnuto, v rozhodnuti nebylo nikde uvedeno, proč musíme platit navýšenou platbu hradit za celé období insolvence, soudkyně prý vždycky stojí za insolvenčnímu správci.
Máme se znovu odvolat?
Za dobu insolvence jsme se vždy řídili, vším co nám bylo nakázánou soudem či insolvenční správkyní, ovšem o nějakých doplatcích po skončení insolvence nikdy nebyla řeč a ani jsme nepodepsali žádné ujednání, že budeme něco doplácet. Neměla si insolvenční správkyně tyto navýšené platby ztrhnout z plateb zasílaných na pokrytí dluhů?
Děkuji
 
Dobrý den,
mám za to, že s odvoláním proti usnesení ze dne 20.09.2017 neuspějete v tom směru, že by insolvenční správkyni nenáleželo. Doplatek ve výši 9.919,30 Kč soud přiznal správkyni po právu.

Jak uvádí Vrchní soud v Olomouci v usnesení ze dne 07.08.2017 (str. 4 a 5) : „Z dikce § 38 odst. 1 věty třetí IZ vyplývá, že k odměně a náhradě hotových výdajů náleží insolvenčnímu správci, je-li plátcem daně z přidané hodnoty, i tato daň, kterou je insolvenční správce povinen z odměny a náhrady hotových výdajů odvést podle zvláštního právního předpisu. Při poskytnutí služby, kterou je podle § 14 zákona o dani z přidané hodnoty i činnost insolvenčního správce, se zdanitelné plnění považuje za uskutečněné dnem jejího poskytnutí nebo dnem vystavení daňového dokladu. V přezkoumávané věci je tedy dnem poskytnutí služby den nabytí právní moci usnesení, kterým byla insolvenčnímu správci určena odměna a schváleny jeho hotové výdaje. Podstatné je, že k tomuto dni je insolvenční správce plátcem daně z přidané hodnoty, není rozhodné, že se plátcem této daně stal až v průběhu trvání splátkového kalendáře, kdy mu byly vypláceny pouze zálohy na odměnu a náhradu hotových výdajů. Insolvenční soud proto postupoval správně, když insolvenčnímu správci přiznal daň z přidané hodnoty podle stavu plátcovství této daně ke dni rozhodnutí o odměně a hotových výdajích insolvenčního správce. “

Je však diskutabilní, zda jste povinni tuto částku hradit Vy mimo splátkový kalendář anebo měla být uhrazena z srážek prováděných z Vašich příjmů, resp. insolvenční správkyně měla tuto situaci předpokládat a částku si nadeponovat.

Doporučuji tak zkusit podat odvolání proti výroku III. usnesení ze dne 20.09.2017, kterým napadnete povinnost tuto částku hradit z Vašich současných příjmů, když měla být hrazena ze srážek prováděných z Vašich příjmů.