Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.520.315

Prodej nemovitosti mimo dražbu v insolvenci - dům koupil zástupce insolvenčího správce, námitka podjatosti

Odesláno: 
Otevřeno 1946 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
2014 byl na mne (jako na občana) vyhlášen konkurz. V jeho rámci insolvenční správce (krom jiného), prodal nemovitost, vlastněnou mnou a manželkou za cenu cca. 930.000 Kč.
Tato nemovitost nebyla správcem nikde inzerována, ačkoli mu Krajským soudem bylo uloženo:
Prodej mimo dražbu za podmínek:
a) shromáždění veškerých insolvenčnímu správci došlých nabídek a následného výběru nejvyšší cenové nabídky v místě a čase prodeje
b) úhrady kupní ceny předem nebo nejpozději při podpisu kupní smlouvy,
c) právo správce neuzavřít kupní smlouvu s žádným z kupujících, bude-li nabídnutá cena nedostatečná.

Kupcem se stala právnická osoba, která obratem naopak začala objekt inzerovat k prodeji za cenu podstatně vyšší, než byla pořizovací. K novému prodeji došlo během 5 měsíců, a to za částku 2.450.000 Kč (to již se dalším vlastníkem stala fyzická osoba-občan). Veškeré výše uvedené skutečnosti jsou zestručněním celé kauzy, která je podrobně zdokumentována. Podotýkám, že člověk, propojený s prvním kupcem – právnickou osobou, byl současně zástupcem insolvenčního správce (!!! ), při převzetí nemovitosti ode mne.
Je v tomto případě vhodnější podat na insolvenčního správce trestní oznámení pro způsobenou škodu (1.500.000 Kč), nebo vše řešit prostřednictvím příslušného Krajského soudu?
Děkuji.
 
Dobrý den,

dle mého názoru trestní oznámení na insolvenčního správce bude neúspěšné, pokud (i) naplnil veškeré podmínky mu dané insolvenčním soudem, (ii) obdržel pokyn zajištěného věřitele, na jehož základě nemovitost zpeněžil, (iii) kupní cena za nemovitost byla uhrazena před podpisem kupní smlouvy, (iv) kupní cena nebyla nižší než cena zjištěná znaleckým posudkem a tedy byla cenou dostatečnou.

Vaši situaci bych doporučovala řešit prostřednictvím příslušného Krajského soudu, když do 3 měsíců ode dne zveřejnění kupní smlouvy v insolvenčním rejstříku můžete dle ust. § 289 odst. 3 insolvenčního zákona napadnout platnost smlouvy, kterou došlo ke zpeněžení prodejem mimo dražbu. Platnost smlouvy, kterou došlo ke zpeněžení prodejem mimo dražbu, lze napadnout žalobou podanou u insolvenčního soudu i po uplynutí lhůty podle věty první, ovšem pouze v případě, že nebyl nabyvatel v dobré víře (což není Váš případ).
V případném podání insolvenčnímu soudu bych se zaměřila zejména na způsob provedení inzerce nemovitosti.