Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.441.201

Splácení exekucí ze zahraničí - co zaplatit jako první?

Odesláno: 
Otevřeno 981 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
2012 jsem odjel pracovat do zahraničí, kde dodnes žiji a vracet do Čech se nechystám. V Čechách jsem měl hodně problémů a hodně jsem se zadlužil. Došlo to až tak daleko, že jsem na internetovém portálu výpisu exekuci zjistil, že mám 9 exekuci z různých časových období u 5 různých exekutorů v různých částkách od 500 Kč do 76 000 Kč (plus náklady a různé poplatky) a též dlužím minimálně 100 000 Kč (plus penále) na zdravotním pojištění.
Po letech se mi podařilo ušetřit nějaké peníze a já bych své dluhy chtěl zaplatit, ale určitě to nebude stačit na pokrytí všech mých dluhů.
Myslíte, že je cesta, jak z toho ven, aniž by mi obstavili bankovní účet v zahraničí a strhli mi peníze z výplaty? Je lepší zaplatit například exekuce u jednoho exekutora a ostatním zaplatit až na to budu mít?
Nebo zaplatit tu nejvyšší částku či částku, která je nejdéle u exekuce? Slyšel jsem, že někteří exekutoři jsou svolní i ke splátkovému kalendáři, ale není to pravidlo, takže s tím radši nechci počítat.
Zatím chci hlavně zaplatit zdravotní pojišťovně a co mi zbyde rozdělit na exekuce.
Mohla byste mi, prosím, poradit? Moc děkuji za odpověď.
 
Dobrý den,

ohledně splátkového kalendáře u soudních exekutorů tato možnost existuje, avšak není žádná zákonná opora, podle níž by byl exekutor povinen takové žádosti povinného (dlužníka) vyhovět.

K blokaci zahraničních bankovních prostředků soudním exekutorem dochází pouze výjimečně, jelikož neexistuje žádná celosvětová evidence vlastníků bankovních účtů a exekutor nemůže snadno zjistit v jakém státě a u jaké zahraniční banky máte bankovní účet veden. Totéž platí o zahraničním zaměstnavateli, kde exekutor není schopen jednoduše nařídit srážky ze mzdy podle zahraničního práva.

Pokud chcete i tak své závazky řešit, což doporučuji zejména u pohledávek za zdravotními pojišťovnami a jinými státními institucemi, doporučuji zaslat na příslušnou pojišťovnu emailovou žádost o sdělení čísla bankovního účtu a variabilního symbolu, a též o aktuální vyčíslení svého dluhu, abyste věděl přesnou výši dlužné částky.

Jelikož se jako občan Česko republiky trvale nezdržujete v České republice a evidentně si na adrese svého trvalého bydliště nepřebíráte doručovanou poštu, zároveň Vám doporučuji si zřídit datovou schránku pro fyzickou osobu, jejíž zřízení i užívání je bezplatné. Soudy a orgány výkonné moci jsou povinny Vám doručovat do této datové schránky a Vy tak budeme mít jistotu, že veškeré soudní obsílky Vám budou doručovány. Více informací k datovým schránkám naleznete zde: https://www.datoveschranky.info/index.