Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.441.279

Splacení jistiny exekuce a náklady exekuce vedené v ČR

Odesláno: 
Otevřeno 514 x
1 odpověď
 
Náš syn má niekoľko exekúcií v ČR, všetky istiny sme za neho splatili a teraz splácame zostatky podľa splátkových kalendárov.
Nemali sme s exekútormi nejaké vážnejšie problémy, väčšinou boli ústretoví, až na jeden ex. úrad. Tam sme takisto zaplatili istinu s tým, že úrad nám oznámil že splatení istiny sa úročenie končí. Pri telefonáte, cca po dvoch rokoch splácania, nám pracovník úradu oznámil, aby sme splácali rýchlejšie, pretože nám narastajú úroky.
Pri našom ohradení sa, že sme istinu zaplatili a úroky by nemali byť, nám oznámil, že úrad sa rozhodol sumu použiť na iné ako na splatenie istiny.
Opäť sme sa písomne ohradili a žiadali sme, aby nám bola zaslaná celková dĺžná suma. Síce odpísali, ale s tým, že náklady exekúcie nám oznámia až po zaplatení celej nimi uvedenej sumy. Z toho je zrejmé, že v úročení pokračujú, čo považujeme za neprípustné. Istina bola 95 000 Czk. Podotýkam, že s úradom sa veľmi zle komunikovalo, spočiatku bola mailová komunikácia rýchla, ale po zaplatení istiny nebolo možné od nich dostať odpoveď, zásadne neodpovedali na listy, nerozpísali štruktúru dlhu. Postupuje exekútorský úrad správne?
Ďakujem za odpoveď.
 
Zdravím Vás, bohužel, toto je častá praxe v ČR, nevím jak je tomu v SR. U nás exekutoři nejdříve vymožené plnění použíjí na úhradu nákladů exekuce a poté část plnění přerozděli oprávněnému, z čehož plyne, že na úhradu jistiny jde jen část z částky, kterou dle splátkového kalendáře hradíte, takže by se mohlo stát, že jste mohli dosti dlouhou hradit náklady exekuce a splácen jen část jistiny, v důsledku, čehož se navyšovaly úroky z prodlení, neboť je pravdou, že úroky přestanou narůstat až úplnou úhradou jistiny, ale to Vy coby rodiče povinného nemáte jak zkontrolovat. Možná by v této věci nebylo od věci exekutorský úřad naposledy vyzvat k žádosti o vyčíslení celkové vymáhané částky, s tím, že pokud Vám do 10 dní neodpoví, obrátíte se na advokáta, který Vás bude v této věci zastupovat. Mám za to, že toto by mohlo pomoci, jen tuto poslední žádost zašlete na adresu exekutorského úřadu doporučeně s dodejkou, abyste měli doklad o doručení písemnosti. Kontakty na advokáty v ČR naleznete na stránkách http://www.advokatikomora.cz nebo na http://www.cak.cz. Přeji Vám hodně štěstí.