Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.520.902

Neoprávněná exekuce - zdravotní pojištění platil Úřad práce, vymáhání neoprávněně stržených peněz zpět

Odesláno: 
Otevřeno 699 x
1 odpověď
 
Dobrý den.
Jsem zaměstnaný u ...XXX... a jeden čas jsem byl asi půl roku v evidenci uchazečů o zaměstnání Úřadu práce ČR.
Jsem veden u České průmyslové pojišťovny ČPP. A v tu dobu co jsem byl v evideci úřadu práce mě brali jako samoplátce zdravotního pojištění i když to za mě platil úřad práce.
Pojišťovna na mě podala exekuci, že v té době nemám pojištění zaplaceno. Tak jsem jim donesl potvrzení, že to placeno bylo. Řekli mi, že je to v pořádku, ale exekuci mi už nezrušili. Strhávali mi to ze mzdy, tedy výdělku.
Exekuce je již zaplacená, tak jsem se chtěl zeptat, jestli můžu požadovat od zdravotní pojišťovny peníze zpět a jak.
Předem děkuji za odpověď.
S pozdravem ...
 
Zdravím Vás, jen se zeptám, zda jste byl po dobu vedení v evidenci uchazečů o zaměstnání (u úřadu práce) na pobočce své zdravotní pojišťovny, kam jste doložil listiny, že jste veden v evidenci uchazečů o zaměstnání. Pokud nikoli, tak jste byl po dobu vedení v evidenci uchazečů o zaměstnání skutečně veden jako samoplátce zdravotního pojištění a exekuce dle mého názoru byla bohužel oprávněná, i když je to dle mého názoru kruté.
Pokud byste však své zdravotní pojišťovně tyto listiny doložil, jedná se dle mého názoru skutečně o neoprávněnou exekuci, a to částku, kterou jste zdravotní pojišťovně uhradil v rámci exekuce, po zdravotní pojišťovně můžete soudně vymáhat coby náhradu škody v důsledku neoprávněně vedené exekuce, proto by bylo lepší, a to ještě předtím než podniknete jakékoli právní kroky v této věci, zajít na pobočku Vaší zdravotní pojišťovny, kde zjistíte, zda jste na pobočku doložil právě výše uvedenou listinu, a pokud ano, tak kdy.