Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.527.717

Přechod dluhu na ručitele a řešení dluhu zástavou bytu, domu, nemovitosti

Odesláno: 
Otevřeno 607 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
mám dotaz.
Příbuzná si vzala hypotéku u Lišky. Celková zapůjčená částka byla 800.000 Kč. Z důvodu finanční neschopnosti nedocházelo ke splácení dluhu. Příbuzná si zažádala o insolvenci. Byt šel do dražby, prodala se za 670.000 Kč. Celková částka k uhrazení činila 905.000 Kč. Tento dluh z bytu přešel na rodiče. Ti bohužel nemají dostatečnou finanční hotovost k zaplacení dluhu. Dluh o nezaplacení přešel na ně, tudíž jsou už v registru dlužníků.
Co lze dělat? Mohou zastavit svůj vlastní byt, který mají v osobním vlastnictví. A tím zaplatit ten rozdíl dluhu. Na zaplacení pohledávky mají 1 rok. Za zodpovězení odpovědi velice děkuji. S pozdravem.
 
Dobrý den,

pokud rodiče za závazek dcery ručili jsou povinni uhradit rozdíl mezi celkovou dlužnou částkou a částkou, která bylo vymožena prodejem bytu jejich dcery v rámci insolvenčního řízení.

Jako nejefektivnější variantu doporučuji, aby se rodiče spojili s „Liškou“ a domluvili si splátkový kalendář; tomu obvykle banky vyhoví, nejedná-li se o doplatek dluhu ve výši milionů či vyšších statisíc, což by neměl být jejich případ.