Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.522.969

Postoupení dluhu novému věřiteli a souhlas s prodejem exekučně obstavené nemovitosti, pozemku, bytu, domu

Odesláno: 
Otevřeno 2674 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
zajímá mě, zdali uvažuji správně. Existuje pozemek, na kterém vázne pohledávka. Rád bych pohledávku koupil za příznivou cenu. Je reálné se pak domluvit s exekutorem, když budu já věřitel, aby nemovitost prodal bez souhlasu současného vlastníka nějakému zájemci, když s tím já, jako věřitel budu výslovně souhlasit nebo bude muset tak jako tak proběhnout dražba? Dalších dluhů se nebojím, jde o majetek města.
Děkuji za odpověď MG
 
Zdravím Vás, pokud koupíte pohledávku stanete se Vy věřitelem dlužníka. Jelikož nevím v jakém stadiu je tyto pohledávka vymáhána (zda již probíhá soudní řízení, nebo zda již soudní řízení skončilo) nemohu Vám dát konkrétní odpověď na Váš dotaz, nebo mohu, ale s tím, že popíšu obě varianty.
Pokud je pohledávka soudně vymáhána, musíte soudu doložit smlouvu o postoupení pohledávek, čímž prokážete, že současným majitelem pohledávky jste Vy, čímž vstoupíte do právního postavení žalobce. Nevýhodou je, že vstupujete do rozjetého řízení. Pokud by soudní řízení zahájeno nebylo, můžete je zahájit, abyste dosáhl vydání exekučního titulu (platebního rozkazu, rozsudku).
Pokud by již byl vydán exekuční titul, je možné na dlužníka podat návrh na nařízení exekuce k exekutorovi, s tím, že exekutorovi musíte doložit, že Vy jste současným majitelem této pohledávky, a to kopií smlouvy o postoupení pohledávky. Exekutor následně nařídí exekuci na majetek povinného a exekutor sám rozhodne jakým způsobem exekuci provede, když exekutor je oprávněn provést exekuci i několika způsoby provedení exekuce současně, proto je vhodné celou věc předem probrat i s exekutorem, kterého pověříte provedením exekuce. Mám za to, že do exekuce již oprávnění mnoho zasahovat nemohou, neboť je věcí exekutora, aby pohledávku rychle a efektivně vymohl, ale současně i exekutor musí při provádění exekuce dodržovat právní předpisy.