Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.448.080

Zastavení insolvence bez konkurzu - může věřitel vymáhat dluh dále?

Odesláno: 
Otevřeno 784 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
obdrželi jsme rozhodnutí soudu s textací, dle které nám není úplně jasné, co se bude dít dál. Zda plně zanikly závazky vůči věřitelům, nebo bylo ukončeno pouze oddlužení, ale věřitelé mohou pohledávky nadále vymáhat? Jde nám o to, zda s tímto rozhodnutím být "spokojeni" nebo se odvolat. Proto prosíme o upřesnění, co dané rozhodnutí soudu znamená a obnáší dál? Děkuji za odpovězení dotazu:

"Soud proto přiměřeně dle ustanovení § 418 odst. 1 insolvenčního zákona rozhodl o zrušení schváleného oddlužení.
Ze soupisu majetkové podstaty ze dne 6. května 2013 na č. l. B-2/9 spisu soud zjistil, že majetek dlužnice tvořilo pouze běžné vybavení domácnosti oceněné insolvenční správkyní celkovou částkou 6.000 Kč (mikrovlnná trouba, sedací souprava, obývací stěna, televizor,
fotoaparát) a budoucí příjmy dlužnice. Soud posoudil obvyklou hodnotu těchto věcí a s přihlédnutím k jejich stáří usoudil, že majetek dlužnice je pro uspokojení věřitelů zcela nepostačující, nerozhodl proto spolu se zrušením oddlužení o řešení úpadku konkursem, ale
v souladu s ustanovením § 418 odst. 4 a 5 insolvenčního zákona řízení zastavil. Právní mocí insolvenční řízení končí."
 
Dobrý den,

z uvedeného výroku soudu vyplývá, že jste řádně neplnila povinnosti Vám uložené v době schváleného oddlužení plněním splátkového kalendáře. Po účinnosti novely insolvenčního zákona dne 01.07.2017 se již zrušená oddlužení tzv. nepřeklapují do konkursu, ale soud insolvenční řízení ukončí.

Vaše pohledávky tak rozhodně nezanikly, ba naopak, všichni přihlášení věřitelé mají nyní proti Vám vykonatelné pohledávky, které můžou ihned po právní moci Vámi uvedeného usnesení soudu vymáhat prostřednictvím soudních exekutorů.

Pokud se rozhodnete proti usnesení odvolat, což je samozřejmě Vaše zákonné právo, je nutné uvést, v čem dle Vašeho názoru soud při rozhodování pochybil, což by v tomto případě znamenalo prokázat, že jste schválený splátkový kalendář, jakož i veškeré ostatní povinnosti Vám dané soudem a insolvenčním zákonem, plnila řádně.
 
Dobrý večer, děkuji Vám za rychlou a zřetelnou odpověď. Jen se chci ještě ujistit, může případná Vámi zmiňovaná exekuce postihnout i majetek lidí, kteří nebydlí ve společné domácnosti, ale stále mají nahlášené stejné trvalé bydliště? Předpokládám, že možnost neodvolávat se, ale nově zažádat o insolvenci by zřejmě byla zamítnuta, nebo může být nějaká šance? Děkuji Vám za zodpovězení doplňujících dotazů.
 
Dobrý den,

exekuce bude vedena proti Vám, nikoliv proti jakékoliv třetí osobě. Takže lidé se stejnou adresou trvalého bydliště Vaší exekucí být postiženi nemohou, tím spíše, že ani neobýváte společnou domácnost.

Opětovně podat návrh na povolení oddlužení je samozřejmě možný (nejdříve však po právní moci Vámi zmiňovaného usnesení vydaného soudem v aktuálně vedeném insolvenčním řízení), pouze upozorňuji, že od 01.07.2017 nemůže podat návrh soudu dlužník sám, ale je třeba, aby jej za Vás podal na základě plné moci advokát či tzv. akreditovaná osoba (tyto jsou zveřejněny na webu https://sako.justice.cz/).