Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.523.222

Dotaz ohledně Exekuce

Odesláno: 
Otevřeno 769 x
1 odpověď
 
Dobrý den, potřeboval bych poradit ohledně Exekuce.
U VZP mám dluh 21000, - který dospěl k exekuci, prvně mi byl zablokován účet na částku 34 220, -. teď mi exekutor strhává 14 500, - přímo z platu, problém je v tom že mi došel dopis, abych uhradil do 10.9 splátku 1000, -, pokud neuhradím splátku, navštíví mě vykonavatel exekutora a provede soupis a odvoz movitých věcí. Ptám se tedy na to, proč bych měl platit 1000, - splátku, když si exekutor strhává přímo z platu
14 500, - ? Předem děkuji za odpověď
 
Zdravím Vás, pokud je pravdou to co uvádíte, a z platu hradíte takovou částku, tak je reálné, že se exekuce za velmi krátkou dobu uhradí celá, a to pouze srážkami ze mzdy.
Návrh exekutora na další splátky berte jako formu psychického nátlaku, neboť exekutor počítá s tím, že raději budete hradit o 1.000,- Kč měsíčně více, než že dopustíte exekuci prodejem movitých věcí povinného. Tedy nejde tu dle mého názoru o nic jiného než o nátlak na povinného.
Vězte, že exekutor může, a to bez dalšího provést exekuci i vícero způsoby provedení exekuce současně, (a to i prodejem movitých věcí povinného). Vzhledem k tomu co píšete mám za to, že pokud toto exekutoři zkusí povinní raději než, aby dopustili exekuci věcí movitých povinného (zabavení svých věcí, spojených s návštěvou exekutora) raději hradí to co exekutor požaduje, a na to se spoléhá i exekutor, který vede tuto exekuci. Tudíž pokud na další extra splátky nemáte, hradit je nemusíte, i když s tím rizikem, že Vás exekutor navštíví a některé věci Vám může zabavit. Jen dodávám, že výčet věcí, které nelze zabavit ani povinnému je upraven v ust. § 321 a § 322 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.). Pokud by exekutor tyto věci zabavil je zde dán zákonný důvod pro zastavení exekuce u takto zabavených věcí dle ust. § 2638 odst. 1 písm. d) občanského soudního řádu.