Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.448.166

Nezákonné deponování peněz insolvenčním správcem - stížnost na insolvenčního správce

Odesláno: 
Otevřeno 1907 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
platím insolvenci devět měsíců (cca. 10500, - + 1100 odměna IS).
Celá částka moji výplaty vyjma životního minima je zasílána soudu - insolvenční správkyní, načež ona mi následně pak má poslat zbytek peněz na účet zpět do konce měsíce.
Nyní si chce nechat tento a další měsíc částku 3500, - kvůli deponaci. Zdůvodňuje to tím, že někteří dlužníci neplatí částku kterou mají a že já jelikož mi vrací větší částku, tak si to bude brát z ní. Tu částku mi vrátí až na konci splátkového kalendáře, to znamená asi až za čtyři roky, případně dříve, pokud bych zaplatil celou částku rychleji.
Má na to má právo? Jak dále postupovat, hádám že kdybych poslal stížnost, že ty peníze stejně do měsíce zpět neuvidím.
Děkuji předem za odpovědi.
 
Dobrý den,

insolvenční správkyně postupuje správně. Dle ust. § 38 odst. 6 insolvenčního zákona ve znění účinném od 01.07.2017 „Je-li způsobem řešení úpadku oddlužení plněním splátkového kalendáře, insolvenční správce uloží z měsíčních splátek částku odpovídající jeho odměně a náhradě hotových výdajů za dobu 6 měsíců jako zálohu na úhradu své odměny a náhrady hotových výdajů na zvláštní účet u banky nebo spořitelního a úvěrního družstva zřízený za účelem ukládání těchto záloh. “

Insolvenční správkyně tak nyní musí (a to i u řízení zahájených před účinností této novely) deponovat částku rovnající se zálohám za období 6 měsíců (+ DPH, je-li jeho plátcem). Ve Vašem případě tak insolvenční správkyně musí nadeponovat částku ve výši 6.534,00 Kč. V případě, že budete řádně splácet, tuto následně použije v 55. až 60. měsíci trvání oddlužení (tzv. ji vrátí k rozdělení do rozpočtu).