Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.442.916

Exekuce a insolvence pro dluh syna - rodič dělal ručitele při založení účtu v bance

Odesláno: 
Otevřeno 954 x
1 odpověď
 
Dobrý den.
Od roku 2012 jsem byla v insolvenci a asi rok poté 2013 jsme s insolvenčním správcem řešili blokaci účtu od exekutora za mého syna, kterému jsem dělala garanta při zařizování účtu, když šel na SOU.
Teď po čtyřech letech (2013-2017), když mám po insolvenci mám exekuci na plat a nevím jestli na to pan exekutor má právo.
Připadá mi to že jen vyčkal na ukončení a teď po mě za syna tu částku vymáhá.
Děkuji.
 
Zdravím Vás, zde je nutné zjistit, zda se jednalo o dluh, který byl přihlášen do insolvence či nikoli. Pokud by tento dluh byl řádně hrazen v průběhu insolvence, tak mám za to, že by bylo možné podat návrh na zastavení exekuce dle ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. h) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.), a doložit kopii rozhodnutí o splnění oddlužení a osvobození dlužníka od placení pohledávek, neboť tato listina se vztahuje na dlužníka, ale i jeho ručitele.
Pokud by však výše uvedená pohledávka vznikla po rozhodnutí o úpadku, tak ji budete muset v rámci exekuce zcela uhradit, neboť na pohledávky vzniklé po úpadku se osvobození od placení pohledávek nevztahuje, stejně jako v případech, kdy by byl úpadek dlužníka řešen konkurzem nebo když by bylo oddlužení neschváleno či zrušeno a na majetek dlužníka by byl prohlášen konkurs.
Možná by však bylo nejvhodnější jit nejdříve nahlédnout do spisu a vidět exekuční titul, abyste přesně věděla čeho se exekuce týká, neboť je možné, že takto může být vymáhán i dluh po skončení oddlužení. Sama vidíte, že možností je mnoho, ale bez exekučního titulu vlastně ani Vy sama nezjistíte o jakou exekuci a na základě čeho se jedná, což je základní předpoklad pro to, aby se věci mohlo podnikat cokoli dalšího.
Pokud potřebujete peníze z účtu, můžete jít na pobočku banky, u níž je blokovaný účet veden a zde v souladu s ust. § 304b odst. 1 občanského soudního řádu požádat o výplatu nezabavitelné částky povinného. Tato částka Vám bude na základě Vaší žádosti bankou vyplacena (konkrétně se jedná o částku ve výši 6.820,- Kč). Jen dodávám, že o výplatu této částky lze žádat pouze jedenkrát po celou dobu vedení exekuce přikázáním pohledávky z účtu povinného, o čemž by Vás měl exekutor písemnou formou poučit. Proto je vhodné se s plátcem mzdy (zaměstnavatel) či jiného příjmu (úřad práce, OSSZ) dohodnout na výplatě mzdy či jiného příjmu buď v hotovosti nebo složenkou, a to proto, aby Vaše peníze nebyly zasílány na blokovaný účet, kde by si je "vzal" exekutor, coby exekučně vymožené plnění.