Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.522.746

Zvýhodnění věřitele insolvenčním správcem - dluh u VZP a insolvence u zajištěné pohledávky

Odesláno: 
Otevřeno 847 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
manžel je v insolvenci, kdy mu bylo povoleno oddlužení splátkovým kalendářem. Má schváleny pevné splátky, protože zaplatí 100% svých dluhů nezajištěným věřitelům. Dále jsou zde zajištění věřitelé - hypotéční banka a VZP, kteří mají uspokojit své pohledávky prodejem nemovitosti.
Insolvence běží cca 1 rok (07/2016-07/2017) a nyní insolvenční správkyně poslala manželovi e-mail, kde mu doporučuje, aby se snažil uhradit svůj dluh vůči VZP - zajištěnému věřiteli a to do doby než mu skončí insolvence. Měl by to hradit z peněz, které má navíc nad nezabavitelnou částku, neboť má pevné splátky a zbývá mu tedy více než nezabavitelná částka. Má tedy poslechnout doporučení insolvenční správkyně? Nerozumím tomu, proč tedy o tom nerozhodl soud v insolvenčním řízení.
Připadá mi, že přidělená insolvenční správkyně jde tzv. na ruku věřitelům namísto toho, aby dohlížela na práva dlužníka.
Předem Vám děkuji za zodpovězení mého dotazu.
 
Zdravím Vás, pokud je VZP ČR přihlášena jako zajištěný věřitel, měla by být uspokojena výlučně z prodeje předmětu zajištění a dlužník nemusí zajištěnému věřiteli nic hradit, a to i proto, že nezajištění věřitelé se uspokojují z peněz, které jsou dlužníku sraženy ze mzdy, nebo poskytnuty na základě darovací smlouvy nebo smlouvy o důchodu a zajištění věřitelé se zase uspokojují výlučně z prodeje předmětu zajištění. Vše ostatní (uspokojení zajišteného věřitele) z peněz, které má dlužník určeny pro uspokojení svých potřeb a potřeb své rodiny je ne zcela standardní, ale není to vyloučené například u hypotéky, kdy dlužník splácí hypotéku i v rámci oddlužení, a to po dohodě se zástavním věřitelem, a to proto, aby nepřišel o nemovitost, ale mám za to, že by tak mělo být s vědomím soudu, neboť v opačném případě by mohlo jít o zvýhodnění jednoho věřitele na úkor věřitelů ostatních, což je trestným činem. V této věci bych se raději znovu obrátila na insolvenční správkyni, zda jste ji správně pochopili a případně i na advokáta, aby Vám poradil jak dále postupovat. Kontakty na advokáty naleznete na stránkách http://www.advokatikomora.cz nebo na http://www.cak.cz.