Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.522.255

Stravenky v práci a insolvence - zaměstnavatel chce proplatit stravenky po zaměstnanci, pracovníkovi

Odesláno: 
Otevřeno 4256 x
1 odpověď
 
Dobrý den.
Pokud jsem v insolvenci a mé dluhy nebyli příliš vysoké zůstává mi z platu více jak nezabavitelná částka. Každý měsíc mi strhávají přesně 3500 Kč a to na 5 let, čímž zaplatím 100% pohledávek.
Nyní jsem přešel do jiného zaměstnání, kde k platu dostávám stravenky. Ty ale musím zaměstnavateli zaplatit, prý z důvodů insolvence.
Ale nerozumím tomu proč, když ve výplatnici je stržena částka 3500 Kč na insolvenci a zaměstnavatelovi mám ještě zaplatit stravenky v přepočtu cca 2.000 Kč?
Má na to právo? A proč? Tím pádem přicházím o 5 500 namísto soudem stanovených 3500, --. Děkuji za odpověď
 
Zdravím Vás, mám za to, že stravenky jsou "benefitem" od zaměstnavatele poskytovaný zaměstnanci. Na stravenky zaměstnavatel zaměstnancům přispívá poměrnou částí peněz a zbytek ceny stravenek hradí zaměstnanec ze své mzdy, a to formou srážek ze mzdy od zaměstnavatele. Proto jsou srážky ze mzdy na stravenky (jejich poměrnou část) v pořádku, pokud jsou srážky ze mzdy na stravenky u Vás ve stejné výši jako u ostatních zaměstnanců.
Srážka ze mzdy na oddlužení je totéž jako byste měl exekuci a tyto dva druhy srážek nelze míchat dohromady. neboť se jedná o něco jiného. Máte-li stravenku v hodnotě 90, - Kč a zaměstnavatel Vám na ni přispívá 50, - Kč tak je jasné, že 40, - Kč/1ks stravenka musíte zaměstnavateli uhradit ze mzdy. V opačném případě byste byl totiž zvýhodněn oproti ostatním zaměstnancům.