Počet stránek ve webu: 43.147


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.515.390

Dluh z manželství u ČMSS a insolvence manžela - zesplatnění dluhu a zaplacení ručitelem dluhu

Odesláno: 
Otevřeno 1108 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
mám dotaz ohledně pohledávky, která vznikla zesplatněním úvěru ze stavebního spoření (ČMSS). Smlouva byla uzavřena 2004, kdy jsem byla v manželství. Po rozvodu se bývalý manžel zavázal, že bude závazky hradit, zůstal mu ve vlastnictví byt, jehož nákup byl z úvěru financován. Rozsudek o rozvodu nabyl právní moci v říjnu 2005. Přes opakované žádosti mne bohužel stavební spořitelna odmítala ze smlouvy vyvázat.
05/2017 mi přišel z ČMSS dopis, že bývalý manžel podal žádost o oddlužení v rámci insolvence, tím je porušena smlouva a že mám z titulu spoludlužníka do 14 dnů zaplatit celou zbývající částku cca 680.000 Kč. Reagovala jsem na to dopisem, že něco takového absolutně není v mých silách a že závazky plynoucí ze smlouvy přebral bývalý manžel.
Insolvenční řízení je t. č. ve stádiu před vydáním rozhodnutí o úpadku. Věřitelů je více, ale pohledávka ČMSS je přihlášena a majetek (bytová jednotka) má takovou hodnotu, že jejím prodejem by došlo k uspokojení všech věřitelů.
Přesto mne kontaktovala nějaká advokátní kancelář, výhradně telefonicky, aniž by předložili nějakou plnou moc, s tím, že musím okamžitě podepsat splátkový kalendář na celý dluh, protože to, že bývalý manžel bude v insolvenci a je tam přihlášená i předmětná pohledávka, a s největší pravděpodobností bude v řízení uspokojena, nemá na nic vliv, a že pokud splátkový kalendář nepodepíšu, podají na mě návrh na exekuci.
Písemně o nich nic nemám, neposlali žádný návrh smlouvy předem, dokonce ani žádnou výzvu k úhradě dluhu, kontaktují mne výhradně telefonicky a vyvíjejí velký tlak na to, abych okamžitě osobně přijela do Prahy podepsat splátkový kalendář formou notářského zápisu a za tento mám zaplatit částku přes 8 000 Kč. Když jsem řekla, že to potřebuji konzultovat s právníkem, tak mi sdělili, že může do Prahy na jednání přijet se mnou (jsem z Opavy).
Je prosím takové jednání v pořádku? Opravdu je možné pohledávku, která je přihlášená v insolvenčním řízení na hlavního dlužníka, vymáhat současně i po mě, když jsem bohužel na smlouvě vedena jako spoludlužník?
Děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, ano zástavní věřitel, může pohledávku vymáhat i po spoludlužníku, zvláště jste-li oba zavázáni společně a nerozdílně.
To co se mi však vůbec nelíbí je jednání "oné advokátní kanceláře", neboť advokáti komunikují zásadně písemně a k první výzvě k úhradě vždy přikládají písemnou plnou moc k zastupování svého klienta - věřitele.
Proto bych na "toto vydírání" reagovala, tak, že bych si na "danou advokátní kancelář" stěžovala u České advokátní komory, neboť toto není standardní jednání a sama bych vyhledala advokáta z místa Vašeho bydliště, neboť jsou-li Vaše informace pravdivé, je možné, že je zde naplněna i skutková podstata trestného činu vydírání, což Vy krom výpisu z telefonních hovorů, což je důkaz v trestním řízení přípustný nemáte jak jinak dokázat. Je totiž možné, že Váš advokát může na "tuto advokátní kancelář" podat trestní oznámení pro trestný čin vydírání.
Navíc bude-li po Vás chtít zástavní věřitel cokoli vymáhat, může na Vás podat žalobu k soudu, kde je již nutné se za pomocí advokáta bránit žalobě, jako důkaz bych použila jak rozsudek o rozvodu, tak i dohodu o vypořádání SJM.
Kontakty na advokáty naleznete na stránkách http://www.advokatikomora.cz nebo na http://www.cak.cz. Jen dodávám, že kdyby byla v insolvenčním řízení zpeněžena nemovitost a věřitel by byl z výtěžku zpeněžení zcela uspokojen, již by neměl nárok na jakékoli plnění z Vaší strany.