Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.523.064

Vrácení dluhu nepřihlášeného do insolvence, insolvenčního řízení dlužníka

Odesláno: 
Otevřeno 686 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
2005 jsem svému známému půjčila v dobré víře 51.000 Kč.
Bohužel jsem si od něho nenechala nic podepsat, ale již několikrát jsem písemně o vrácení žádala a odpověď dostala, že momentálně peníze nemá.
Byl v insolvenčním řízení a že je ukončené.
Mám na tyto peníze stále nárok?
Do insolvenčního řízení mne nikdo nepřizval.
Moc děkuji.
 
Zdravím Vás, pokud jste známému peníze půjčila již v roce 2005 a peníze jste po něm dosud nijak nevymáhala, tak mám za to, že věc je již promlčena a soudní spor byste v případě, že by Váš známý vznesl námitku promlčení (což by dle mého názoru učinil) prohrála,
Navíc pokud jste se do insolvence nepřihlásila a on je osvobozen od placení pohledávek do insolvence nepřihlášených měla byste smůlu, neboť jej soud od placení těchto pohledávek osvobodil a tuto pohledávku byste soudně neúspěšně vymáhala i s ohledem na tuto skutečnost, i kdyby věc promlčena nebyla.
Tak mám za to, že o peníze bohužel přijdete, ale máte poučení pro příště, že i mezi známými je nutné peníze půjčovat jen s písemně uzavřenou smlouvou o půjčce a v případě, že se dlužník zdráhá s placení peněz, tuto částku co nejdříve soudně vymáhat, a to klidně i za pomoci advokáta. Je mi líto, že pro Vás nemám příznivější zprávu.