Počet stránek ve webu: 43.153


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.519.573

Darování nemovitosti zadluženým rodičem (otcem, matkou) potomkovi (synovi, dceři)

Odesláno: 
Otevřeno 781 x
1 odpověď
 
Předmět votruvo@seznam.cz
Děkuji za odpoved na dotaz 4791
Mám doplnující otázku.
Když bych to nechal na insolvenčním správci kolik stojí žalobní návrh ve věci dar nemovitosti rodičem v insolveci. /půlka nemovitosti 950000Kč/Pokud by ho dal IS?
Mohu se obhajovat i sám ne? Nemusím mít právnínka? Nebo je možné právník ex offo zdarma?
Kolik rámcově by mohl stát soud bez advokáta nebo s advokátem ex offo pokud by byl možný?
A ještě mám nejasnost ohledně prodeje poloviny bytu.
Když by soud zrušil darování tak by se to vrátilo do SJM matka/otec nebo darování matky by zůstalo a tudíž by soud změnil majitele mě/syn/ na otec/syn?
A když chce IS prodat půlku bytu tak musí souhlasit i spolumajitel tedy bud já nebo matka ne? A jak by se to řešilo s novým majitelem půlky bytu? Matka ani já by samozřejmě nesouhlasila. Můžete dát krátký příklad nebo odkaz. Já samozřejmě na nákup druhé půlky nemám. Zde tomu nerozumím? prosím o co nedřívější odpověd do 10.7. mám IS zavolat. Velmi děkuji.
 
Zdravím Vás, na Vašem místě bych žalobu rozhodně nepodávala, ale vyčkala bych na kroky insolvenčního správce, Má-li správce za to, že převod nemovitosti byl účelový, musí podat žalobu výhradně on a nikoli Vy. Pokud insolvenční správce žalobu do 3 let ode dne, kdy byla nemovitost přepsána v katastru nemovitostí, tak platí, že nemovitost je Vaše, proto bych na tuto skutečnost neupozorňovala, Pokud insolvenční správce žalobu podá, bude vedeno soudní řízení. Jelikož je správce ze zákona osvobozen od soudního poplatku, on nebude hradit nic.
V soudním sporu je vždy lepší být právně zastoupen advokátem než se hájit sám, tedy pokud sám nemáte úplné právnické vzdělání. Právník či advokát zná jak hmotné tak i procesní právo, což Vy jako laik bez zkušeností ze soudních řízení tyto znalosti nemáte. Proto hájit se sám je dle mého názoru hloupost. Nicméně i Vy můžete požádat soud o určení zástupce z řad advokátů, který by Vás v této věci zastupoval. To kolik to bude stát Vám dopředu nemohu říci, to velice záleží i na výsledku sporu, je možné, že pokud byste ve sporu uspěl nehradil byste nic, pokud byste prohrál, hradil byste i právní zastoupení insolvenčního správce, což jsou desetittisíce. Účtování právních služeb se řídí dle advokátního tarifu, ale s advokátem lze dohodnout i smluvní odměnu, takže vám na tuto otázku nemohu odpovědět, Mám za to, že pokud by byl advokát ustanoven soudem, jeho náklady by mohl proplatit i stát, ale zde si nejsem zcela jistá.
Pokud by soud zrušil darování do majetkové podstaty by se vrátila jen ta část nemovitosti, kterou Vám daroval Váš otec, matčiny části nemovitosti by se spor netýkal, zde by byla darovací smlouva v pořádku. Jelikož se by se jednalo o nemovitost v majetkové podstatě dlužníka, nemusel by druhý spoluvlastník souhlasit s jejím zpeněžením insolvenčním správcem, neboť insolveční správce je oprávněn zpeněžit majetek v majetkové podstatě dlužníka i bez souhlasu ostatních spoluvlastníků, to je stejný princip jako v exekuci.