Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.539.739

Datová schránka a elektronický podpis Certifikační autorita PostSignum - exekuce, exekutor

Odesláno: 
Otevřeno 2697 x
1 odpověď
 
Používám datovou schránku a elektronický podpis protože jsem zdravotně postižen a takto mohu komunikovat s úřady (Úřad práce, ČSSZ). Už jsem se několikrát setkal se zvláštním přístupem k této komunikaci a vyžadování skutečného dopisu a podpisu, jenže to nemohu zvládnout pro absenci tisku nebo zpětného naskenování s podpisem, proto mám elektronický podpis vystavený Českou poštou (Certifikační autorita PostSignum).
Dotaz je tedy v souvislosti s komunikací s Exekutorským úřadem, který chce po mě zaslání dopisu se skutečným podpisem jako doplnění podání, které jsem učinil minulý týden sepsáním dopisu v počítači a opatřil jej platným elektronickým podpisem a uložil jej jako soubor v "pdf" (ten jsem jim poslal datovou schránkou), kde je elektronický podpis viditelně vytisknutelný na rozdíl od běžného textového souboru, kde je pouze jako indikátor elektronického podpisu s možností "jen ke čtení".
Kupodivu i samotná Česká pošta odmítla "svůj" elektronický podpis při zaslání plné moci pro dceru, aby mi zařídila vyzvednutí zásilek na přepážce České pošty.
Vzhledem k tomu, že mi ještě nebyl přiznán invalidní důchod, mám jen sociální dávku na živobytí (která nebyla už víc jak 5 let zvýšena jako valorizace důchodů, jen nedávno o několik korun) a tak nemám moc peněz na běžné výdaje, tak mám nejlevnější elektronický podpis vydávaný Českou poštou.
Co tedy s tím, jak mám postupovat?
Děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, pokud používáte datovou schránku s autorizací "post signum qualified" jedná se dle mého názoru o bezvadné podání a požadavek exekutora mi přijde zvláštní. Pokud je však podání určené exekutorovi označeno autorizací pouze jako "public" požadavek exekutora na doplnění podání je zcela oprávněný a budete muset exekutorovi toto podání tedy doplnit. Je tedy nutné se ještě jednou podívat na to jak bylo toto podání elektronicky podepsáno a zda Vám třeba nevypršela platnost datové schránky, kterou lze na poště prodloužit. Případně je tedy možné, že budete muset toto podání i prostřednictvím dcery vytisknout a Vy k němu připojíte vlastnoruční podpis a odešlete na adresu exekutorského úřadu a vše by již mělo být v pořádku.