Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.543.584

Exekuce podílu nemovitosti - následky, co se bude dít?

Odesláno: 
Otevřeno 891 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
Při náhodném nahlížení do katastru nemovitostí jsem zjistil, že se tam objevil Exekuční příkaz k prodeji nemovitosti a zahájení exekuce na sestru, která má podíl 1/10 nemovitosti. Zbytek vlastníme já a matka. Chtěl bych se zeptat, jestli nemůžeme přít o nemovitost. A jaké opatření musíme provést.
Děkuji moc za odpověď a přeji pěkný den.
 
Zdravím Vás, Vy o Vaše spoluvlastnické podíly s matkou na nemovitosti nepřijdete. Jediné co hrozí je to, že spoluvlastnický podíl Vaší sestry (povinné) ve výši id. 1/10 bude zpeněžen exekutorem.
Pokud byste měl Vy nebo Vaše matka o tento podíl zájem je nejlepší se obrátit přímo na exekutora, který má daný podíl dražit a s nim se dohodnout na podmínkách, za kterých je možné tento spoluvlastnický podíl sestry odkoupit. Pokud se dohodnete exekutor s Vámi uzavře kupní smlouvu o převodu tohoto spoluvlastnického podílu na nemovitosti a věc tím bude vyřešena.
Pokud by exekucí bylo více, bylo by vhodné obvolat všechny exekutory a zjistit, který má daný podíl dražit. Obvykle je to ten exekutor, který do katastru nemovitostí vložil exekutorské zástavní právo nejdříve.