Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.527.958

Exekuce z důvodů dluhů z doby soužití druha a družky - jak donutit ke zodpovědnosti za dluhy i družku?

Odesláno: 
Otevřeno 1099 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
s bývalou partnerkou jsme spolu žili prokazatelně 12 let. Máme spolu dvě děti, na které platím výživné. Partnerka za dobu našeho vztahu chodila pouze 1 rok do zaměstnání. Na úřadech nás evidovali, jako druha s družkou. Za dobu našeho vztahu jsme si nabrali půjčky, které byly z 90% na mé jméno, jelikož partnerka nebyla výdělečně činná. Já se staral o vydělávání peněz a partnerka se starala o děti, chod domácnosti a veškeré placení. Důvodem našeho rozchodu bylo, že to poslední si partnerka neplnila a neplacením našich závazků mě dostala do exekucí.
S bývalou partnerkou nežiji 2010-2017, trvalou adresu mám jinde. Stále mi chodí exekuce za neplacení závazků z našeho společného vztahu a ona je z obliga.
Je nějaká reálná možnost, že by se dluhy, nabyté v našem společném soužití daly dělit stejně, jako je to v případě manželství?
Děkuji za radu.
 
Zdravím Vás, toto bohužel možné není, a to zvláště proto, že na jednotlivých smlouvách jste jako dlužník uveden pouze Vy. Navíc i kdybyste byli manželé byl byste na tom stejně jako teď, což znamená, že exekuce by se strhávaly výlučně z Vašeho příjmu, neboť Vaše bývalá partnerka nemá dostatečný příjem, z něhož by exekuce mohla splácet.
Jen se zamyslete nad tím, zda by Vám místo myšlenek na to jak udělat to, aby exekuce hradila bývalá partnerka, abyste se dostal z dluhů Vy. Řešení by tu bylo, je jím podání insolvenčního návrhu spojeného s návrhem na povolení oddlužení. Je však nutné splnit zákonné podmínky pro povolení oddlužení což je úhrada alespoň 30% pohledávek nezajištěných věřitelům plus odměnu ve výši 65.340,- Kč, další podmínkou je mnohost věřitelů a závazky déle než 30 dní po splatnosti, což vzhledem k exekucím splňujete. Jen dodávám, že výživné se od zabavitelných příjmů pro účely oddlužení odečítá, což znamená, že pokud si budete počítat srážky ze mzdy pro účely oddlužení a vyjde Vám částka určená věřitelům je nutné od této částky odečíst výživné, a to i dlužné a rovněž i odměnu insolvenčního správce ve výši 1.089,- Kč měsíčně. Zkuste tedy zauvažovat i tímto způsobem.