Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.448.435

Alimenty, výživné, exekuce a insolvence, oddlužení, osobní bankrot

Odesláno: 
Otevřeno 1134 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
máme od ledna 2017 danou insolvenci, kde jsem do toho šla ještě s manželem dohromady, i když jsem žádné dluhy neudělala bylo to v rámci mé ochrany. Teď 05/2017 jsem rozvedená, a bylo soudem určeno kolik má platit na alimentech.
V únoru mu byla dána exekuce, kde mu v zaměstnáni strhávají 2/3 z platu, insolvenční správce s námi nekomunikuje, vše řeší jeho sekretářka.
Bohužel nám neřekla na jakou exekuci se to tyká, sekretářka mi řekla, ať se domluvím s účetní v práci. Ta se mnou nekomunikuje, protože už nejsem manželka. Ani jemu nikdo neřekne o jakou exekuci se jedná, buď to neví, nebo nám to nechtějí říct, teprve budem mít daný splátkový kalendář. Bohužel máme obavy jestli ta exekuce není od mé rodiny, protože nám dělají stále zle i vymýšlí různá obvinění. Mně se jedná o to, že jak zastavit exekuci co mu strhávají v práci, protože tím že mu berou 2/3 platu není schopen splácet výživné na nezletiletého syna.
Přijde mi at se obrátím kamkoliv, nikoho to nezajímá.
Děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, mám za to, že peníze by neměly být odváděny exekutorovi, ale pouze deponovány na účtu zaměstnavatele Vašeho exmanžela, a to proto, že jedním z účinků zahájení insolvenčního řízení dle ust. § 109 insolvenčního zákona (zákon 182/2006 Sb.), je to, že exekuci lze nařídit, nelze ji však vykonat. Jelikož exekuce byla nařízena po podání insolvenčního návrhu nemělo by se na ni nic strhávat, a to do doby rozhodnutí o schválení oddlužení.
Po schválení oddlužení by se věc měla mít takto, že na insolvenci budou oběma z Vás strhávat 2/3 z mezd či platů, ale z platu bývalého manžela insolvenční správce nejdříve uhradí běžné či dlužné výživné a zbytek peněz je určen věřitelům. Peníze stržené do doby schválení oddlužení by měly být vráceny ex manželovi.
Jen dodávám, že Váš exmanžel by měl mít v rukou listiny od exekutora, kde by mělo být uvedeno i to o jakou exekuci se jedná, a to tak, že by zde měl být uveden exekuční titul (rozhodnutí, na jehož základě byla exekuce nařízena). Potom bych na místě Vašeho bývalého manžela šla nahlédnout do příslušného spisu, abych zde získala kopii exekučního titulu. Poté co bych měla kopii exekučního titulu v ruce by se dalo zjistit, zda je exekuce vedena oprávněně či nikoli. To bohužel dříve nezjistíte. Je také otázkou, zda jste k sobě s bývalým manželem v rámci komunikace upřímní a zda si i po rozvodu říkáte pravdu či nikoli, to je již, ale jiná kapitola. Pokud by totiž bývalému manželovi nebyl exekuční titul řádně doručen, přestože si přebírá poštu je to důvod pro zastavení exekuce dle ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. a) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.), neboť exekuční titul, který nebyl povinnému řádně doručen nemohl nabýt právní moci ani vykonatelnosti a jedná se tedy o nezpůsobilý exekuční titul, na jehož základě nelze nařídit exekuci na majetek povinného a exekuce by v tomto případě měla být naopak v souladu s ust. § 268 odst. 1 písm. a) občanského soudního řádu zastavena.