Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.446.451

Zrušení příklepu v exekuční dražbě - schválená insolvence, oddlužení, bankrot

Odesláno: 
Otevřeno 1254 x
1 odpověď
 
Dobrý večer,
rodičům vydražili dům, byl udělen příklep. Proti příklepu se odvolali, zatím ještě vyrozumění nepřišlo. Vzhledem k tomu, že jsou rodiče již třetím rokem rozvedení, každý zvlášť podali insolvenční návrh. Mezitím podal exekutor návrh na předběžné opatření, aby mohl i v rámci insolvence dům vydražit a soud prvního stupně mu opatření schválil.
Mé matce schválili oddlužení s tím, že 06/2017 se bude konat soud. Otci zatím žádné vyrozumění nepřišlo.
Je tu nějaká možnost zrušit příklep, pokud matka má schválené oddlužení? A jak by to dopadlo, kdyby otci insolvenci zamítli? Potom by se dražila polovina domu nebo by si matka mohla celý dluh převzít?
Děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, pokud byli jednotlivé insolvenční návrhy podány až po udělení příklepu, mám za to, že je nesmysl, aby se příklep či dražba provedená exekutorem rušila, neboť by to znamenalo velice významný zásah do práv vydražitele nemovitosti. Jelikož soud exekutorovi formou předběžného opatření dovolil v dražbě pokračovat, proto si myslím, že dražbu exekutor dokončí, a to nezávisle na insolvenčních řízeních Vašich rodičů, jen je možné, že exekutor bude muset předat vydražené prostředky insolvenčnímu správci toho z rodičů, kterému bylo či bude oddlužení schváleno. Pokud bude oddlužení schváleno oběma rodičům, tak exekutor vydá peníze kažédmu ze správců, pokud jen jednomu, tak jen tomu jednomu z nich, případě i oběma, pokud by druhému rodiči oddlužení schváleno nebylo, a na jeho majetek by byl prohlášen konkurs. Pokud by jeden z rodičů vzal insolvenční návrh zpět, a to před rozhodnutím o výtěžku, tak peníze z prodeje podílu tohoto rodiče by zůstaly u exekutora, který by z těchto peněz uspokojil oprávněného (věřitele v rámci exekuce). Jen dodávám, že insolvenční správce vyplatí odměnu exekutorovi, za to, že nemovitost vydražil.