Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.443.474

Věřitel nevyčíslil dluh dlužníkovi a dal dlužníka do exekuce - jak se bránit?

Odesláno: 
Otevřeno 904 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
chci se zeptat, u společnosti Multiservis (nyní Moneta) jsme měli zboží na úvěr, který jsme splatili podle vystavených složenek a požádali o vyúčtování, doplacení pro vynulování (pro splacení předem). Nedostali jsme žádný nedoplatek tak, abychom ho mohli uhradit.
Nakonec jsme zjistili, že je proti nám vedena exekuce, protože nebyl dluh splacený celý. Společnost trvá na úhradu doplatku v exekuci, kde jsou mimo jiné pokuty a úroky, exekuce.
Jak máme postupovat, pokud jsme nedostali nic k doplacení, ale máme nyní hradit exekuci pro nedoplatek.
Děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, pokud jste měli v rukou důkazy o úhradě dlužné částky je vždy lepší se bránit v řízení, ve kterém byl vydán exekuční titul (platební rozkaz či rozsudek). Pokud byl ve věci vydán rozhodčí nález je dobré podat návrh na zastavení exekuce dle ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. a), písm. g) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.), s tím, že namítáte neplatnost rozhodčího nálezu, neboť Vám nebyl řádně doručen, v rozhodčím řízení jste se nemohli řádně bránit a rozhodci byli určeni netransparentním způsobem, .) a navíc i říci, že jste dluh uhradili, o čemž přikládáte důkazy, a to výpisy z účtu a že jste navíc i oprávněného žádali o sdělení, zda je nutné něco uhradit, ale oprávněný se neozval, tak jste věc považovali za vyřízenou. K tomu dokládáte jako důkazy kopie výpisů z účtu o úhradách, či kopie ústřižků složenek a kopii žádosti o sdělení dlužné částky, která však zůstala bez odezvy. S ohledem na výše uvedené skutečnosti máte za to, že exekuce je vedena neoprávněně a měla by být zastavena. Pokud byl vydán rozhodčí nález je ještě nutné podat u soudu žalobu na určení neplatnosti rozhodčího nálezu, ale zde je lepší, a to i pro účely sepsání návrhu na zastavení exekuce se nechat právně zastoupit advokátem, který posoudí veškeré listiny a bude Vám po nastudování listin schopen poradit lépe než já bez znalosti těchto listin.
Pokud by exekučním titulem byl platební rozkaz či rozsudek, podala bych návrh na zastavení exekuce dle ust. § 55 exekučního řádu ve spojení s ust. § 268 odst 1 písm. g) občanského soudního řádu, tedy z důvodu úhrady dlužné částky oprávněnému, o čemž bych v přílohách přiložila doklady o úhradě dluhu.
Jen dodávám, že kontakty na advokáty naleznete na stránkách http://www.advokatikomora.cz nebo na http://www.cak.cz.